Реклама / Ads
25| 8009 |21.06.2012 НОВИНИ

Присъда срещу журналист предизвика скандал в Русе

.
Ася Пенчева
Решение на Районният съд в Русе предизвика бурни реакции сред журналистическата гилдия в града. Причината: осъдена е журналистката от вестник “Утро” Ася Пенчева, при това за професионално свършена работа. Това излиза от решението на магистратите, които са я признали за виновна затова, че е опозорила служителка от дома за деца „Надежда”.
 
Причината е, че спазвайки всички професионални стандарти, Пенчева е направила разследване за възпитаници на дом за изоставени деца, а разговорите в дома е записала на диктофон, както повеляват журналистическите правила.

Преди година Пенчева пише материал след разговор със служителката в дом за деца, лишени от родителска грижа Ценка Благоева. Тя разказва, че в дома се нанася побой над възпитаници. По-късно, обаче, Благоева си променя мнението и решава, че е оклеветена от журналистката. В тази връзка подава жалба срещу нея и иска обезщетение от 3000 лева.

Съдът сметна, че журналистката трябва да плати 1000 лева като компенсация за моралните щети. Освен това на Ася Пенчева е наложено и обществено порицание, което трябва да се оябви по общинския радиовъзел.

Решението е постановено без да бъде приет като доказателство записа, в който са изречени клеветнически думи. Достатъчни се оказват само твърденията на Благоева.

„Тази присъда е незаконна, несправедлива и тя ще бъде обжалвана още днес. При тези категорични доказателства, че журналистката Ася Пенчева си е свършила отлично работата, вместо поздравления, тя получи осъдителна присъда. Този, който наруши правата на децата, този, който трябва да бъде предаден на съд, получи 1000 лева обезщетение“, заяви адвокат Георги Димитров, защитник на журналистката.

Самата тя каза, че не е очаквала такова съдебно решение. Ася Пенчева е журналист с над десетгодишен стаж. Носител е на наградата „Черноризец Храбър” през 2010 година. Поддържа собствен сайт, на който могат да се видят репортажни и публицистични авторски текстове и фотографии.

Дружеството на журналистите в Русе излезе с декларация в нейна защита, в която се казва, че осъдителната присъда, произнесена от Районния съд, е опасен прецедент, който заплашва свободата на словото и цели да всее страх във всеки журналист, повдигнал завесата за ставащото в домовете за изоставени деца.

Регионалният координатор на Програма „Достъп до информация“ Цвета Ненова ще сезира фондацията, която защитава правата на журналистите, за да предложи подкрепа в по-нататъшния процес. Ще бъде информирана и международната организация SEEMO, която осъществява международен медиен мониторинг в страните от Югоизточна Европа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6662 |21.06.2012 Борис Велчев към журналисти: Не коментирайте доклад, който не сте виждали . 6| 8701 |19.06.2012 Отиде си журналистката Валя Крушкина . 70| 8234 |26.05.2012 „Червените бригади” удрят политици и „роби журналисти” . 19| 5698 |21.05.2012 Галеви с присъда и за обида

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads