Реклама / Ads
10| 5162 |05.11.2009 НОВИНИ

Призракът на нов доклад на ДАНС плаши Европа

.
Източник: bnt
“Скандален доклад притиска българския кабинет”. Под това заглавие Ренате Флота е представила основните акценти в нов таен доклад на ДАНС за първото полугодие на 2009 г.в сайта "Шпигел онлайн".
 

Изданието обяснява, че появилият се междувременно доклад за сигурността и този път не е останал таен, макар че получателите му, много от които журналисти, трябвало да потвърдят писмено, че няма да го публикуват.

В доклада на ДАНС се говорело за плячкосване на европейски фондове, предимно в селското стопанство, осъществено благодарение податливостта на сътрудници на държавните фондове към корупция. Стигало се е до унищожаване на документация, фалшифициране на документи за собственост или пък издаването им на имена на починали хора.

“Първоначално изглеждаше така, сякаш става дума за политическо разчистване на сметки между противници”, се казва в началото на статията.

След като авторката представя най-напред скандала около укрития от предишното правителство доклад на ДАНС, тя  изразява предположение, че не може да става дума за трик, от който измамниците да не са се възползвали. Ренате Флота говори за бизнесмени, които злоупотребяват с пари. Които прехвърлят фалиралите си фирми на социално слаби, най-често роми, като така на практика се оттеглят от отговорност и от евентуално изземване на частната им собственост.

Авторката коментира още, че в страна, с толкова разтегливи закони, дискриминиращо правосъдие и подкопан от мафиоти властови апарат перачите на пари се чувстват у дома си. Доминиращ в това отношение е руският капитал с неясен произход, прави безпощаден извод Шпигел онлайн.

В анализа на  ДАНС за първото полугодие на 2009 година, който прави изданието, се говори и за продължаващите в страната рекет, отвличания и психическо насилие. Според експертите на ДАНС в България се забелязвали първи признаци за действия на международни терористични организации, което не било алармиращо, но предизвиквало безпокойство. Шиитски организации, като Хизбула вече били представени в страната, а радикалните идеи на ислямски екстремисти били подкрепяни от местни мюсюлмански общности.

Немското издание заключава, че до края на годината Борисов трябва да разчисти тази купчина от развалини, ако иска правителството му да изглежда по-успешно от това на предшественика му”. И предупреждава, че ако следващият доклад на ДАНС не е по-положителен, отношенията с ЕС ще охладнеят отново.

Според Ренате Флота премиерът Борисов трябва да избере между обявеното закриване на неудобната агенция, нейното политическо напасване или абсолютната сигурност, че бъдещите доклади ще се пазят като държавна тайна и ще стоят под ключ в собственото му чекмедже.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4948 |03.11.2009 Цветанов: 2 доклада изчезнали при Станишев . 9| 5259 |31.10.2009 Кадиев: Историята с доклада пречи на кампанията ми . 3| 5058 |25.10.2009 Прокурорска проверка за изчезнал ДАНС доклад . 0| 5087 |22.10.2009 Мнозинството отхвърли доклада на Еюп

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads