Реклама / Ads

 

18| 9546 |24.09.2010 НОВИНИ

Призракът на Тракия банк изплува зад екзекуцията на Емил Кюлев

.
Убитият банкер
Призракът на милионите от фалиралата пловдивска Тракия банк изплува ненадейно от разплитането на „Килърите” и мистериозното убийство на банкера Емил Кюлев. Споровете около милионите на закрития трезор са водещата нишка в разследването на няколко поръчкови убийства. В тази посока навеждат изказвания на министър Цветанов от последните дни.
Според него по убийството не е работено защото връзките на Кюлев с Първанов са стресирали разследването.

Главна мишена в заплетения казус се оказа търновският бизнесмен Георги Вълев. Източници на Frognews.bg обаче твърдят, че зад него стои ръката на брат му - Таньо Вълев, който в Южна България е известен оща като Танко Чирпанлията.

Връзката между Георги Вълев и „Килърите” пък МВР съзира в двамата арестувани наскоро помагачи на бандата. Това са Радослав Димитров, който е бил счетоводител на Вълев и Петър Атмаджов - също негов служител и съдружник от 90-те години.

В началото на прехода братът на Георги Вълев – Таньо Вълев, е сред основателите на Тракия банк. Интересите му са основно в хазартния бизнес, а спечелените милиони от комар захранват трезора.

През 1998 г. Тракия банк, която е в лошо финансово състояние, е закупена от ДЗИ, която вече се контролира от станалия по-късно икономически съветник на президента Първанов – Емил Кюлев. През октомври 2005 г. Кюлев, който се изкачи на банкерската пирамида, преминавайки от Туристспорт банк, през Българоруска инвестиционна банка и Росексим банк до ДЗИ, е показно разстрелян в джипа си на столичния бул. „България”.

Само година след смъртта на Емил Кюлев и малко преди гръцката Юробанк да финализира сделката си с наследниците на банкера за ДЗИ, част от 120-те акционери на затворената Тракия банк решават да се намесят в предстоящата продажба на ДЗИ.

Един от основателите на Тракия банк - Таньо Вълев, брат му Георги Вълев и двама адвокати - Пламен Луков и Петър Лупов, предявяват претенции от името на част от акционерите към наследниците на Кюлев. Другата част настояват да не се водят дела, а да се постигне извънсъдебно споразумение, писа „24 часа”. Бизнесменът Георги Вълев пък получава пълномощно да "извършва фактически и правни действия".

Същевременно горнооряховският Районен съд прави прецедент и постановява скандален запор върху имущества на ДЗИ банк като обезпечение за бъдещи дела срещу трезора. Малко по-късно и районните съдилища в Девня, Никопол, Габрово и Гълъбово излизат с подобни решения. От определенията на Темида се оказва, че се налага запор на банковите сметки на около 60 фирми и банки, на стотици физически лица, акционери на ДЗИ Банк, и за капак на всичко - запор на сметката на Българска фондова борса. По случая са сезирани и Висшият съдебен съвет, Министерство на правосъдието, Комисията за финансов надзор, а от БНБ обмислят наказания срещу молителите за уронване на имиджа на банковата институция.
 
Първоначалното решение на съдия от горнооряховския съд постановява запор на акции на ДЗИ Банк по искане на 47 стари акционери на бившата Тракия банк, предшественик на ДЗИ Банк. Те твърдят, че делът им от 54% в капитала на Тракия банк преди години не е бил осребрен и затова все още притежават същия дял от ДЗИ Банк. Претенциите им са за 57.4 млн. лв. За да се гарантират евентуални бъдещи искове на акционерите, съдът в Горна Оряховица е позволил съдебен изпълнител да запорира до размера на дълга банковите сметки на около 60 дружества и стотици физически лица.

Сред изброените в определението на съда институции са както банката, застрахователното дружество на ДЗИ и други фирми от групата на убития банкер Емил Кюлев, така и Българска пощенска банка, Инвестбанк, Юнионбанк, Банк Аустрия, Кредитанщалт, Райфайзен Централбанк AG, "Златен лев", "Елана трейдинг", "Нефтохим-Инвест финанс" и много други.

Юристи коментираха, че обхватът на тези обезпечителни мерки е смайващ. Макар съдът да е разрешил запориране на сметките на тези институции, няма информация това да се е случило. Запор обаче е имало на банковата сметка на Българска фондова борса. Той е бил в сила само за един ден. Тогава от борсата обясняваха, че ищците са поискали запора, защото са сметнали, че там ще се прехвърлят парите от приключилата в по-рано продажба на 75% от ДЗИ Банк на гръцката Евробанк И ЕФ Джи.

Макар бившите акционери на Тракия банк да имат претенции към събития отпреди 8 години, те са се обърнали към съда именно когато тече сделката по продажбата. Нейната стойност тогава бе около 158 млн. евро. Поисканият запор обаче върху акциите на ДЗИ Банк не е изпълнен от Централния депозитар, защото адвокатите на молителите не са внесли документите в депозитара по надлежния ред.

Тогава старите акционери на Тракия банк обясниха пред медиите, че техните доверители не са против сделката за продажбата на ДЗИ Банк, но желаят да си уредят отношенията с акционерите. Обяснението бе дадено от показно убития по-късно адвокат Петър Лупов. Според него навремето от обкръжението на Емил Кюлев им е оказан натиск да спрат по-нататъшни действия, с които да си търсят правата.

Сред въпросните 47 акционери на Тракия банк се оказва само едно юридическо лице - "Европа палас". Собственик на фирмата е бизнесменът Георги Вълев Вълев. Той е съдружник във фирмата "Капитал инвест консулт" с издирвания преди 10 години от полицията за престъпления по служба в голям размер в Тракия банк Таньо Вълев Вълев. Понастоящем името на Георги Вълев се свързва с туристическия бизнес. Той притежава редица хотели, ресторанти, барове. Сред акционерите с претенции към ДЗИ е и бившият надзорник на Тракия банк Георги Стойков, срещу когото също се водеха дела за престъпления във финансовата система.

Днес Георги Вълев е собственик на най-прочутото заведение в Арбанаси - "Извора", а името му се свързва с Петър Стоянов – Сумиста, главно действащо лице в бандата на „Килърите”. Бившият му адвокат Петър Лупов вече е покойник. Юристът бе хладнокръвно екзекутиран в гаража му на ул. "Елин Пелин" в старата столица. Килърът го издебнал когато влизал в колата и го надупчил с 5 куршума от "Макаров". Преди това адвокатът бе плашен с побои и коктейл "Молотов". Сега МВР свързва това убийство и със разстрела на бизнесмена Румен Рачев, който на 3 юли 2009 г. в Шумен бе застигнат от куршуми пред болницата, където е на процедури.

Бизнесменът Георги Вълев сега твърди, че 8,5 млн. лв. са в основата на измислен сценарий, който го свързва с убийството на Кълев и „Килърите”. Пред ДАРИК той заявява, че бившите акционери на Тракия банк Георги Стойчев и Георги Трифонов са в основата на компроматите. Вълев водел срещу тях имуществени дела.

"Никога не съм се крил, който иска да ме намери, винаги може да ме намери. Полицията не ме е търсила. Страхувам се от този имидж, който ми се създава в момента и ми се плюе в лицето по един долен начин”, коментира заплетената ситуация бизнесменът.

Пред „24 часа” той признава, че преди 1-2 месеца Вожда е бил в "Извора". Срещата била случайна.

„Не съм му поръчвал убийства. Не ми е гостувал вкъщи, не знае къде живея, но е бил неведнъж в хотела ми в Арбанаси. В това няма нищо лошо. Там може да отседне навсякъде”, уверява още Вълев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 4837 |17.09.2010 Караме по "Тракия" с 60 км/ч . 4| 5552 |29.08.2010 Р. Йовчев: Ниски цени - ниско качество на АМ "Тракия" . 1| 4629 |22.08.2010 Труп на българин изплува край Кипър . 11| 5356 |19.08.2010 Курник спира “Тракия”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ