Реклама / Ads
0| 3143 |09.11.2022 НОВИНИ

Продължава националният протест на медиците от Спешната помощ

.
Източник: БГНЕС
Протестът на медиците от Спешната помощ започна в началото на тази седмица (7-ми ноември) и ще продължи до 13-ти ноември в цялата страна. Очаква се в в 12 часа линейките да включват звуков сигнал в знак на протест.
 

Освен справедливо заплащане и подобряване на условията на работа, медиците от Спешната помощ искат трудът им да бъде зачитан като първа категория. Специалистите настояват трудът им да бъде приравнен с този на полицаите и пожарникарите. Набелязани са конкретни и реални стъпки за привличане на специалисти в системата на Спешна помощ.

 

Пред БНР Кристина Манчева, която е медицински специалист от "Спешна помощ" - София, каза, че протестът не е нито политически, нито синдикален. Тя посочи, че е организиран само от екипите на Спешна помощ. Според нея "проблемите са натрупани в годините назад, много години. Не ни приемат на сериозно. Не желаят да се направи една държавна програма и стъпка по стъпка да приключим тези натрупани проблеми в спешната помощ, която е част от националната сигурност на България. Единен телефон 112, полиция, пожарна и спешна помощ. Пожарната и полицията са първа категория труд, а ние, спешната помощ, сме трета категория".


Манчева изказа благодарност на служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев, "който успя да се пребори и да ни даде тези пари, но те са до края на годината": "Разбираме, че има предложени и заложени пари в Министерството на финансите за догодина, но те не са гласувани, не са одобрени. Ние нямаме приет бюджет. Нямаме нищо черно на бяло.".  


Медиците настояват Комисията по здравеопазване в Народното събрание да разгледа искането им за промяна на категорията на труда им и то да бъде гласувано от депутатите.

В писмо до медиите медиците от Спешна помощ предупредиха, че ако не бъдат чути, инициативата им ще премине към следващи действия.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2920 |07.11.2022 Надзирателите готвят нов протест за по-високи заплати . 0| 2941 |07.11.2022 Лозарите ще протестират пред Министерството на земеделието . 0| 2870 |07.11.2022 Линейките в страната включват дружно сирени по обяд заради протест на Спешна помощ . 0| 3012 |07.11.2022 Над 300 са убитите при протестите в Иран. Сред тях - жени и деца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads