Реклама / Ads
2| 4277 |10.04.2015 НОВИНИ

Продължава спасителната акция край срутилия се хотел

.
След извънредното прекъсване днес се очаква да продължи разчистването на останките от срутения хотел край Варна. Спасителните екипи временно спряха да търсят другите работници след като късно снощи стана ясно, че са намерени още две тела под останките на хотела. На ход са следствените органи. До момента са известни три жертви, предаде НТВ.
 

По неофициална информация има и задържан. Това е Георги Георгиев - човекът, който наредил на работниците да започнат събарянето на ръка. Оказа се още, че разрешителното за реконструкция на хотела изобщо не е предвиждало работа на ръка.

 

Стефан става свидетел на всичко. Оцелява по чудо и разказва, че на бригадата било наредено да режат арматурата от колоните на сградата. Човекът, който ги наел дори ги успокоил, че ако хотелът почне да пада, ще имат 15 минути време да избягат.


„И се качи горе на хълма, ей там отсреща и каза: "Ако литне една птичка дори, аз ще ви командвам да изчезнете". И в този момент като отрязаха железата, падна. Георгиев си прибра къртачите, качи се в колата и замина. И до сега не сме го виждали. След като се срути това нещо, той изчезна”, разказа очевидецът Стефан Ангелов.


Оказва се, че два часа преди инцидента техническият ръководител на фирмата изпълнител разпорежда да не се влиза в обекта поради опасност от срутване. Защо обаче въпросният Георгиев е дал нареждане да се реже, засега никой не знае.


„В 17 часа официално е разпоредено от лице, за което нямаме информация как се казва и какъв се представлява на тези работници да влязат и да започнат да къртене с къртачи и рязане с резачи”, обясни Иван Иванов, директор „Инспекция по труда” – Варна.


Никой от работниците не е имал трудов договор. Не всички са били инструктирани за безопасността на труд. На документи обаче всичко било изрядно, казват от фирмата, възложила събарянето на сградата.


„Те са предоставили нужните документи, с които са показали, че имат възможности и на тази база ние сме взели решението. - Знаехте ли, че няма нити един трудов договор сключен с раборниците? - Не знаем. Просто няма как да го знаем”, обясни Диян Митков, гл. инженер на фирмата-възложител.


По случая е образувано досъдебно производство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4727 |09.04.2015 С кучета продължава търсенето на погребаните в "Слънчев ден" . 7| 8115 |07.04.2015 Фрог око: МВР мълчи за Анна, Татяна и прехвалената акция във Варна . 2| 4549 |01.04.2015 86 задържани при акция срещу емигранти . 0| 4160 |01.04.2015 Спипаха 86 българи и чужденци при спецакция срещу незоконно пребиваващи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads