Реклама / Ads
9| 3356 |31.10.2022 НОВИНИ

”Продължаваме промяната” при президента: Не може да има правителство на всяка цена /на живо/

.
В президентството
„Важно е да има ясно разбиране в самите политически партии, че е нужен диалог и то конструктивен. Нужни са компромиси и ясни цели в името на бъдещето на България. Цикълът избори след избори не е най-доброто решение”, коментира по-рано президентът умен Радев, който вече даде заявка, че няма да бърза с връчването на мандатите, защото парламентът има много работа за вършене.
 

Президентът Румен Радев прие "Продължаваме промяната" за провеждане на консултации за 48-ото Народно събрание. На срещата са лидерите на партията Асен Василев и Кирил Петков, както и Андрей Гюров и Никола Минчев.

 

"Искам да ви поздравя за постигнатия резултат. С гласа си българите ви отредиха отговорна роля в 48-ото народно събрание и важно място в политическия дневен ред. Но отново избирателите не заложиха само на една политическа сила. И това явно е знак към всички политически партии в 48-ото Народно събрание, че е нужен диалог и усилия за ефективни решения. Не само поредните предизборни обещания. Аз напълно съм съгласен с вашата теза, че не може да има правителство на всяка цена, рожба на задкулисни и безпринципни договорки. Но на всяка цена ще държа да изчерпим докрай всички възможни опции за съставяне на правителство. И в тази връзка бих искал да чуя вашата оценка за хода на диалога. Бихте ли подкрепили първия мандат и съответно при какви условия. Около какви идеи бихте търсили обединение и подкрепа от кого ако стигнем до втория мандат. Това 48-о Народно събрание има и ред задачи. Как виждате нещата. Бихте ли подкрепили внесената от служебното правителство програма за приоритетни инвестиционни разходи на министерството на отбраната", попита той.

 

Ние ще бъдем водени изцяло от два принципа във взимането на нашите решения. Да можем да решим максимално голям брой реални проблеми на българските граждани. Заявили сме 16 политики в четири сфери. Първата е продължаването на подпомагането на българските семейства. Важно е да се вдигне минималната работна заплата, данъчните облекчения на младите семейства. За бизнеса искаме вдигане на прага на ДДС, подпомагане на българския бизнес с цената на тока. Гаранция, че независимо какво се случва на световните пазари с цената на газа, там също да има таван, който да не може да се премине. Всички тези неща са част от нашия бизнес пакет, осъзнавайки нуждата, че бюджетът не трябва да излиза на повече от 3 процента дефицит. Всичко, което зависи от нас, за да приемем законите, нужни за получаване парите по Плана за устойчивост и развитие. Ще водим и борба с корупцията. Вторият ни принцип е да спазваме нашите обещания. За първия мандат заявяваме нашата отговорност да говорим с тях по тези наши 16 политики, но да не подкрепим техния първи мандат, защото това би било измятане на обещанията, които дадохме на над половин милион българи, които ни подкрепиха", обясни Кирил Петков.

 

"Ако се стигне до втори мандат на ПП и реализирането му, въпреки че според нас българските граждани са ни отредили ролята на опозиция, а са дали отговорността за управление на партия ГЕРБ, ще трябва да се направят редица реформи. И то не само в съдебната власт, а и в цялата система за сигурност в страната, за да може тя адекватно да противодейства на всички опити за дестабилизация на правителството. И за да може да открие, а и подаде информация към съдебната власт за всички случаи на корупция", каза той.

 

"Всички сигнали и данни за извършване на нарушения и злоупотреби трябва да намират своето бързо развитие в прокуратурата, иначе влизаме в цикъла "безнаказаност", отговори Румен Радев.

 

"Ако вземем втория мандат, ще направим всичко прозрачно пред очите на българските граждани. Няма да правим безпринципни и задкулисни договорки с който и да е. Но очакваме от първия мандат голямата тежка отговорност, която бе дадена на ГЕРБ, е да бъде осъществена, както ние направихме предния път. Вие знаете, че ни отне много време и разговори пред очите на целия български народ за политики. Не става с лозунги и с медийни изяви. Това става с много работа и събиране на консенсуси", каза Кирил Петков

 

Първите консултации вече бяха проведени с представителите на първата по численост ПГ – тази на ГЕРБ-СДС. В неделя, обаче, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че формулата е една и правителство ще има единствено, ако се проведат разговори в нова контактна група и решат приоритети. Борисов дори очерта хоризонт за правителство – до месец май.

 

След края на разговорите с всички политически сили в 48-ото Народно събрания започва и процедурата около връчването на мандати. По Конституция първият е за най-голямата партия ГЕРБ-СДС, вторият за „Продължаваме Промяната”, а третият по избор на президента.

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2639 |31.10.2022 Президентът ще проведе консултации с представители на ”Продължаваме Промяната” . 0| 2676 |29.10.2022 Гуцанов, БСП: Можем да бъдем с ”Продължаваме Промяната” при връчване на втория мандат . 11| 2834 |26.10.2022 При президента: Радев и ГЕРБ започнаха с комплименти, после се скараха за военната помощ за Украйна . 3| 4509 |21.10.2022 ”Продължаваме промяната”: Служебното правителство пак хвърля България в хватката на руска зависимост от ядрено гориво

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads