Реклама / Ads
1| 3776 |15.03.2023 НОВИНИ

Не продават боклуци по магазините, уверяват от БАБХ

.
Не, няма опасни и нискокачествени хранителни продукти по магазините в страната, категорично заявиха от Българската агенция по безопасност на храните. Любомир Кунински от БАБХ посочи пред Нова телевизия, че и у нас, и в Европа действа една и съща регулация, а в България, по думите му, контролът е много по-строг.
 

“На пазара има категорично безопасни храни, но с различно качество. Целта на нашия контролен орган е на етикета да са написани всички съставки, производител. Тези продукти са с различни цени. Целта на задачата е, когато потребителят вземе един продукт, прочете етикета и да избере според парите, които има”, каза Кулински.

 

Той обясни, че доста млеко и месопреработватели и в момента работят с  вносни суровини. 


“Много мандри купуват отвън. Имам статистика и колко сухо мляко влиза всеки месец в България. Около 50 хил. тона българско мляко, около 5 000 тона е сухо мляко”, обясни Кулински.


Месопреработвателите още повече разчитат на суровини отвън, особено свинско и телешко.


За 1 месец агенцията е извършила около 10 000 проверки. Съставени са около 80 акта за нарушения и са издадени 500-600 предписания, посочи още Кунински. 

 

“Дори в празничните дни проверяваме. Грубите цифри показват, че около 5-6 %, до 10% от проверките завършват с административен акт, предписания или акт. Като цяло това е процентът на нарушенията, които намираме”, заяви Кулински.

 

Той обясни и за споровете около кашкавала, който се произвежда от калиата.


“Калиатата  е млечен полуфабрикат, който се произвежда в няколко държави в Европа. Някъде го наричат заготовка за жълто сирене. Няколко български предприятия го купуват. Но той не е претърпял пълната технологии, според нашите разбирания. Купувайки го, нашите предприятия го подлагат на чедаризация, изпаряване и зреене. Тогава може да носи наименованието кашкавал на българския пазар”, каза Кулински.

 

Според него въпросните предприятия го използват, защото е на първо място по-евтин продукт и на второ - кашкавалът става по-бързо. 

 

“У нас, за съжаление, няма защитено географско наименование “кашкавал”, както има за други 10 продукта. Докато няма защитено наименование, с ясна рецепта и процедура, ще минава този технологичен процес. Да, кашкавал е, но не е българският кашкавал, който разбираме под тази дума”, обясни Кулински.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5868 |08.12.2025 Надценки до 135% за коледната трапеза . 1| 4055 |24.11.2025 Нов шеф на БАБХ – досега отговаряше за проверките на ГКПП „Кулата“ . 7| 7985 |29.09.2025 БАБХ за ФрогНюз: 5 от 31 проверени сирена показат отклонения. За какво да сме нащрек? . 1| 3497 |11.12.2024 11 акта и 36 предписания след проверките на БАБХ за Никулден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads