Реклама / Ads
3| 4359 |18.06.2008 НОВИНИ

Проекти по ФАР за 88 млн. евро са спрени заради пътния фонд

.
Финансирането на 10 проекта по програма ФАР за 88.4 млн. евро е спряно по решение на зам.-министъра на финансите Димитър Ивановски. Той уточни, че техен бенефициент е Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” .
 

А Министерството на регионалното развитие и благоустройство управлява тези проекти и сега то ще трябва да осигури финансиране със собствени средства. Причина за решението са резултатите одита на KPMG в пътния фонд, който на 16 юни е получен в министерството на финансите, но е засекретен. Ивановски поясни, че одитният доклад по отношение на изпълнение на предприсъединителните програми ФАР и ИСПА и подготвен от KPMG, е констатирал, че има потенциален конфликт на интереси.

Вицепремиерът Меглена Плугчиева пък съобщи, че е препоръчала на министър Пламен Орешарски да предостави незабавно документа на прокуратурата. Тя подчерта, че в доклада на KPMG има много тежки констатации за ФРПИ и че спирането на проектите по ФАР за пътния фонд е реакция от българска страна на констатираните нарушения и проблеми в резултат на предприетите мерки за самоконтрол. Плугчиева каза още, че оперативните програми "Транспорт" и "Регионално развитие" са блокирани от големи проблеми, а пътният фонд се е дискредитирал пред ЕС.

Ивановски каза още, че по отношение на програма ФАР одиторите имат отказ от мнение. Това означавало, че на базата на това, което са видели, не могат да дадат заключение. По програма ИСПА одиторите са констатирали, че съществуващите правила и процедури са задоволителни.
meglena_plugchieva-1.jpgМеглена Плугчиева и Димитър Ивановски участваха в дискусия на тема "Предприемачите и еврофондовете", организирана от НДСВ. На нея присътваха още министърът на държавната администрация Николай Василев, отговарящата за европейските въпроси Гергана Грънчарова, зам.-министрите на финансите, земеделието и околната среда - Нина Радева и Любомир Дацов, Димитър Пейчев и Любка Качакова, както и представители на бизнеса и предприемачески организации.

„Факт е, че през последните месеци в процеса на усвояване на европейските фондове се забелязват проблеми. Основна причина за това е загубеното доверие от страна на Брюксел към България и българските институции. Вицепремиер Меглена Плугчиева прави всичко възможно за връщането на изгубеното доверие". Това каза зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев при откриването на дискусията. Той припомни, че още със създаването си НДСВ си постави като приоритет да подпомага на бизнеса и активните хора в България, като се съобразява с макроикономическата обстановка. „За 7 години всички цели в тази насока бяха изпълнени, а някои и преизпълнени", констатира Велчев. Той посочи, че  многократно са се повишили инвестициите в България, което е довело до икономически растеж. "Около 7% е ръстът на икономиката за първото тримесечие на тази година", каза зам.-шефът на жълтата партия. Според него НДСВ може да се гордее с постигнатото по отношение присъединяване на България в ЕС, както и с действията си след това. "Съпоставено с БВП ние ще имаме възможност да усвояваме най-много средства в ЕС - 9 милиарда евро до 2013 г.", подчерта Милен Велчев.
Според говорителя на НДСВ Станимир Илчев очакванията по отношение на междинния доклад на ЕС са повече от напрегнати. "Пресилено е обаче да се твърди, че ще бъдат приложени безпрецедентни мерки за България", убеден е той.
В обобщение на проведената дискусия Илчев отбеляза, че бизнесът в България се намира в особена ситуация, свързана с преходния период, но този период изтича, благодарение и на европейската перспектива на страната. "Ако има заплаха за европейската перспектива и глобализацията на страната, тя идва от средите на националистически и популистки фактори. Те мечтаят за регионални конфликти, инфлация и безработица в страната, защото само в такава обстановка могат да попълват политическите си редици", категоричен бе жълтият депутат.

Frognews.bg

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 47| 6726 |18.06.2008 Кметицата Себихан Мехмед забрани Панагюрското съкровище в Крумовград . 0| 4960 |18.06.2008 Лазерен физик поема БАН . 0| 7046 |18.06.2008 Правят от "Червено знаме" супер модерен спортен комплекс . 0| 4754 |18.06.2008 Спират водата в квартал "Дървеница"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads