Реклама / Ads
47| 6746 |18.06.2008 НОВИНИ

Кметицата Себихан Мехмед забрани Панагюрското съкровище в Крумовград

.
Кметицата на Крумовград Себихан Мехмед забрани със заповед експонирането на фотоизложбата „Златните съкровища на България". Фотографиите са подредени от Академията за европейска култура „Орфеева лира".
 
С откриването на изложбата днес в Крумовград трябваше да започне семинар под надслов „Култура на златото". Скандалната забрана обаче може да помрачи изявата, в която участват гости от 7 европейски страни. Това съобщиха организаторите на мероприятието гражданско сдружение „Заедно" и АЕК „Орфеева лира".

Мотивите за забраната били, че фотоизложбата можела да предизвика негативни реакции сред жителите на града, което от своя страна било пряка заплаха за обществения ред в Крумовград.

zlato.jpgВсъшност се оказа, че кметове на три съседни селища, са депозирали деклрации в общината в Крумовград, че ако се открие такава изложба, ще организират масови протести. За да избегне подобна ситуация кметицата Себихан Мехмед решила да забрани международния пленер.

Междувременно чуждестранни участници в културния празник, съпроводени от Иван Есенски, изпълнителен секретар на „Орфеева лира", се срещнаха с областния управител на Кърджали Ангел Коджаманов. Те му обяснили абсурдната ситуация. Получили разбиране, но не и реална подкрепа.

Така или иначе ние ще проведем пленера, а изложбата ще разположим на закрито, за да не дразним турските кметове. Те явно нещо са се объркали и намесват спорове за добив на злато и някакви политико-верски подбуди в чисто културно мероприятие, коментираха за Frognews.bg хора от Крумовград.

Междувременно се оказа, че кметицата Мехмед се е разболяла и е излязла в отпуск.

За сведение на „разтревожената" местна власт ще отбележим, че фотосите са общо 20 и показват Вълчитрънското съкровище, Панагюрското съкровище, експонати от разкопки на археолозите Георги Китов и Николай Овчаров.

Скандалът е срам за града. Такива решения обаче не са инцидентни, а практика. Всяко нещо, организирано от българи, среща яростна съпротива от страна на предстовителите на ДПС в местната власт, коментираха запознати със скандала, които не пожелаха да  цитираме имената им. Frognews.bg

 

Реплика: Можеш ли да повярваш, читателю, че снимки като тази на Панагюрското съкровище, която публикуваме, е предизвикала гневна реакция у няколко кмета от ДПС в община Крумовград. Невероятно, нали? Но факт! Първоначално помислихме, че е станала някаква глупава грешка от типа на "развален телефон". Нищо подобно. Кметове и активисти заплашили с безредици, ако се открие изложбата в центъра на града. Вярно, че в Крумовград от доста време тече някакъв измислен скандал за добив на злато от чужди фирми, но какво общо има културата на траките с това... Абсурд. Лошото е, че се натъкнахме на нещо друго: не снимките са ядосали местните големци, а фактът, че някакви хора провеждат дни на културата, без да са питали който трябва и не са целували ръка... Да не би? Не ни се помисля подобно нещо... Защото ако е коригирана границата все щяхме да сме чули. Макар че, кой знае...

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4799 |15.04.2008 Забраниха на мобилните оператори да правят копия на личните ни документи . 2| 13291 |11.02.2008 Забраниха червени рози и сърца в Саудитска Арабия на 14 февруари . 1| 19395 |17.01.2008 Забраниха отглеждането на маймуни като домашни любимци . 1| 5602 |20.09.2007 Кметицата на Перник превърна училищен автобус в предизборно оръжие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads