Реклама / Ads
10| 8756 |18.10.2021 НОВИНИ

Проф. Александър Маринов: Победата на Радев още на първи тур е постижима задача

.
Проф. Александър Маринов
Най-голямото предизвикателство пред настоящия президент Румен Радев е да постигне убедителна победа още на първи тур на изборите за държавен глава. Това заяви пред БГНЕС проф. Александър Маринов.
 

„Победата още на първия тур е постижима задача, предвид данните на социологическите изследвания, направени в началото на кампанията. Всички те сочат, че между 49-50% от решилите да гласуват биха подкрепили президента Радев. Това е една добра изходна основа. Естествено трябва да бъде изпълнено и изискването за над 50% избирателна активност“, каза Маринов.

 

Според него не трябва да се забравя и фактът, че за разлика от останалите претенденти, президентът Радев е действащ държавен глава. „Той продължава да изпълнява своите функции. Има немалко проблеми, с които се сблъсква нашата страна. Второ поред служебно правителство, назначено от него, управлява страната в една много сложна обстановка. Предизвикателствата са налице и не са лесни, а комбинирани. Президентът за момента се справя успешно и е показал, че може да се справя“, посочи политологът.

 

Опонентите на Радев са тези, които са изградили, поддържат и се ползват от сегашния модел на управление, който се характеризира с неглижирането и дори погазването на върховенството на правото, злоупотребата с власт, корупцията или основателните подозрения за корупцията.

 

„Ако говорим за политическите сили, които са свързани с този модел, това са преди всичко ГЕРБ и ДПС, които са най-яростните опоненти на Радев и в предишните години, и сега в предизборната кампания“, подчерта Маринов.

 

Той посочи, че „силите на статуквото са достатъчно мощни“ и защитават много важни и жизнени интереси. „Тази битка няма да е лесна“, добави анализаторът.

 

„Президентът отдавна застана на страната на тези обществени и политически сили в България, които искат истинска и необратима промяна, изразяваща се в отстраняването на съществуващия модел. Има доста политически сили, които по един или друг начин показаха, че работят за тази промяна. Това са както традиционните сили като БСП, така и новите политически сили като „Има такъв народ“, „Изправи се България! Ние идваме“. Естествено към тях трябва да добавим и най-новата формация „Продължаваме промяната“, която за пръв път ще се яви на избори и ще покаже какви са нейните възможности“, заяви Маринов.

 

„Най-мощният и най-големият съюзник на Радев е мнозинството от българските граждани, които показаха ясно, пряко или непряко, че поддържат духа, ценностите и волята вложени в протестите от миналата година“, добави той.

 

По отношение на външнополитическите приоритети е по-трудно да се говори за опоненти.

 

„България не враждува с други страни. Имаме партньори и съюзници както в рамките на ЕС и НАТО, така и извън тези организации. Съществува едно голяма кълбо от противоречия, балансиране на интересите и отстояване на национални интереси. Няколко примера са достатъчни. Планът за възстановяване и устойчивост, който вече е внесен в ЕК; проблематиката на енергийната политика – цяла Европа изпитва енергийна криза; проблемите с отношенията с РС Македония, където срещу България се упражнява един доста силен натиск, но за момента българските институции удържат този натиск, отстоявайки една правилна и принципна позиция. Ние не спорим за историята и миналото, а за настоящето и най-вече за хората с българско самосъзнание и българско гражданство в нашата югозападна съседка“, заяви Маринов.

 

Той подчерта, че външнополитическата ситуация е достатъчно сложна и именно за това е много важно след изборите са има едно работещо парламентарно мнозинство, което да излъчи правителство, за да могат пълноценно да се включат всички български институции, които имат отношение към вътрешната и външната политика. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 3286 |18.10.2021 Проф. Христо Пимпирев с призив: „Ваксинирайте се срещу COVID-19, спасете живот!” /видео/ . 29| 6796 |18.10.2021 Проф. Радостина Александрова: Мисля, че изпаднахме в Бермудски триъгълник . 7| 4327 |17.10.2021 Проф. Дичев: Влизаме в изборите с два типа кампании - полуспонтанни протести и юридически забатачвания . 8| 3657 |17.10.2021 Проф. Михайлов: За справяне с COVID кризата БСП предлага разяснителна кампания и национално епидемиологично изследване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads