Реклама / Ads
0| 3426 |12.08.2022 НОВИНИ

Проф. Александър Маринов: Предишното управление бе доста хаотично. Политиката не е като разправа в кръчмата

.
Проф. Александър Маринов
Служебното правителство ще работи без много приказки. Предишното управление бе доста хаотично. Това каза по БТВ съветникът на премиера проф. Александър Маринов.
 

Не съм консултирал премиера за новия служебен кабинет. Винаги има някой недоволен или някой, които се възползва от ситуацията.  Тримата служебни министри от БСП са подбрани като хора, които могат да вършат работа. Те са опитни, способни. 


Няма забрана да се набират членове на правителството от партиите. За мен е по-важно да се решат проблемите. Обтегнатите отношения почиват на съществуващи проблеми. Те засягат българския оръжеен бизнес и начина, по който се управлява държавата. 

Относно разривът между Радев и Нинова, той каза:  Ще се въздържа да коментирам въпроси, свързани с политическите партии.

 

Има различия в начина, по който се прави политика. Единствената причина за рокадите са продиктувани от това, че на някои места работата не е вървяла добре. Освен това всеки има право да си избира екипа. Министрите дадоха разяснения за своите промени. Всяка мотивация може да се оспорва, но те имат това право. Решенията са добри в повечето случаи. Но някои може да се окажат и неправилни, както знаем. 

 

Относно репликата на Бойко Рашков, че се прилага принципа “Мутри, вътре”, Маринов уточни: Това е въпрос, свързан с една институция. Вероятно Рашков и Демерджиев ще се изяснят. Не мога да кажа, че служебното правителство вкарва мутри във властта. Може би трябва конкретни примери и доказателства. 

 

Принцип на правителството е да се работи без много приказки. Липсата на координация в управлението е опасно. На пръв поглед е хубаво, че се дотира потреблението на енергия. Но ако газа остане недотиран, няма да се поемат натоварванията. Предишното управление бе  доста хаотично. 

 

За следващия кабинет, съветникът каза: Този кабинет е съставен с мисълта да изпълни конституционните си правомощия. Ако следващият парламент не може да състави правителство, ще има нов служебен кабинет. Няма да е същият. Не може да се планира служебно управление месеци напред. Има процедури. 

 

За три месеца държавата се управлява от назначено от президента правителство. Имаме системна криза - трябва да мине време и да се докаже, че партиите могат да вършат предназначението си. Това няма как да стане бързо. Очертава се парламент, в който отделните му части много трудно могат да се разберат на принципна основа. Политиците не могат да разберат, че голямата политика не е като разправата в кръчмата. Колкото и да са важни личните отношения, най-важни са принципите, на които работят политическите партии. Очаквам повече разум и търпение. 

 

Има ясна листа от проблеми и по тях се работи, независимо от опита да се прави пропаганда на наш гръб. Някои хора замълчаха с неудобство, защо се хвърлят в тази авантюра. Трябва практически да се решават въпросите. Да има газ и той да е на достъпна цена.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4170 |11.08.2022 Александър Николов: Експертите, с които имах честта да работя, не са събирани по плажовете . 0| 7874 |08.08.2022 Проф. Кръстева: Говорим за геополитическа приориентация на държавата, щом се отказваме от Клуба на богатите . 0| 4155 |06.08.2022 Проф. Сергей Гуриев: Всяка рубла, която получава Путин, убива украинци . 0| 3346 |05.08.2022 Назначиха Александър Свраков за зам.-министър на финансите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads