Реклама / Ads
0| 3755 |05.07.2022 НОВИНИ

Проф. Александър Маринов: Преговорите с депутати не се случва по приемлив начин

.
Александър Маринов
Разминаването между президента и правителството е породено от факта, че за шест месеца не бе постигнато нищо от заявеното предварително. Президентът обяви, че към всяко правителство ще се отнася еднакво. Това заяви председателят на Стратегическия съвет към президента Румен Радев проф. Александър Маринов по БНТ.

Преговорите с депутати не се случва по приемлив начин. Такава деликатна ситуация трябва да се развива пред очите на българските граждани, в противен случай остават съмненията за сделка. Това не е добре не само за парламентаризма, а за самото правителство.

 

По повод изгонването на руските дипломати проф. Маринов заяви, че преди да се предприеме това действие е било нужно да има редица от стъпки, което не е било направено. „В случая става дума за списъци с имена, но без да има доказателства. Тук има сериозен проблем“, изтъкна съветникът на държавния глава.

 

Проф. Александър Маринов не спести критиките си към БСП: „Много е лесно да се каже, че Кирил Петков е виновен за всичко. Очевидно за БСП проблемът с изгонените дипломати вече е решен. Възможно е тази стъпка да е имала за цел да успокои избирателите на БСП“, каза той.

 

Според съветника дори този кабинет да мине, той щял да има много трудности. „Този кабинет няма как да се задържи дълго, защото дефиницията му е крехка. Системните въпроси са първи, а след това идват личностните. Рано или късно всеки ще трябва да се изправи пред избирателите си. Аз очаквам с нетърпение да видя краткосрочната програма за дейността на кабинета „Василев“, заяви проф. Маринов и допълни, че приоритет трябва да са мерките в помощ на хората заради инфлацията.

 

„Не виждаме и особени резултати в борбата с корупцията. Имаше само акции и добри намерения“, стана ясно от думите му.

„ИТН са една от парламентарните групи, които се държат нормално и неоскърбително към държавния глава. Отговорът е какъв е шансът за съставяне на правителство. Ако първият мандат не успее, при другите е още по-малко вероятно. Според мен шансът за съставяне на правителство с третия вариант клонят към нула. Ключовият състав на едно служебно правителство зависи от приоритетите, които ще има“, подчерта проф. Александър Маринов.

 

„Българската политическа система е в тежка криза. Трябва да се пренаредят пластовете от избирателите. Това ще е един болезнен процес. Няма да е изненадващо, ако следващият парламент е още по-фрагментиран“, допусна съветникът на Румен Радев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2502 |05.07.2022 Проф. Момеков: В „подножието“ сме на поредната COVID вълна . 0| 11367 |05.07.2022 Проф. Дайнов: Как България може най-сетне да стане ”нормална западна страна” . 0| 2689 |05.07.2022 Проф. Дронзина: Изгонването на дипломатите очерта добре кои са руските проксита в България . 0| 3232 |03.07.2022 Проф. Кунчев: България навлезе в новата COVID вълна
Реклама / Ads