Реклама / Ads
1| 4163 |03.11.2023 НОВИНИ

Проф. арх. Иван Данов, СИНПИ: Бъдещето на София е на север

.
По цял свят „Бърза помощ“ е организирана на принципа на дежурни автомобили по районите. Времето за пристигане на спешната помощ е между 3 и 5 минути, обясни професорът.
 

Бъдещето на София, искаме – не искаме, ще бъде на север. Това налага Столична община да помисли как да го реализира. Едно от възможните решения е да се свали железницата под земята – това се прави в много градове по света. Това каза проф. д-р арх. Иван Данов, който е бил министър на инвестиционното проектиране, по време на представянето на книгата му „Визия за развитието на град София през XXI век“. Урбанистичният анализ е разработен преди около десетина години, но е напълно актуален към днешна дата.

 

Представянето, което се състоя в Софийската градска художествена галерия, бе организирано от Стратегическия институт за национални политики и и идеи (СИНПИ), чийто член е проф. Данов.

 

На него присъстваха и се включиха в дискусията арх. Виолета Комитова – университетски преподавател и служебен министър на регионалното развитие, член-кореспондент на БАН проф. д.а.н. арх. Атанас Ковачев, бившият ректор на ВСУ „Любен Каравелов“ проф. д.а.н.арх. Борислав Борисов, проф. арх. Тодор Булев – предишен председател на УС на САБ, арх. Янка Сачкова, която е била заместник-председател на Камарата на архитектите в България, арх. Константин Пеев- член на управителния съвет на КАБ, арх. Николай Яръмлъков, арх. Юри Славчев, други представители на гилдията и граждани.

На събитието бе и кандидатът за кмет на София Ваня Григорова.

 

„СИНПИ преиздаде труда на проф. Данов, който касае темата за градоустройството, архитектурата и управлението на нашия град, защото сме убедени, че той може да има принос за правилното развитие на столицата“, каза в уводните си думи Калоян Паргов – председател на Стратегическия институт за национални политики и идеи.

 

„Арх. Данов е работил във Великобритания, Франция и най-дълго в Германия. Член е на Камарата на архитектите на България и на Немската Камара на архитектите. Той има изключително широки познания и опит в архитектурата, градоустройството и развитието на големите градове. Мога да кажа, че тази книга е изключително интересна и полезна“, заяви по време на представянето Валентин Николов, който доскоро бе изпълнителен директор на Камарата на строителите в България.

 

Николов допълни, че колкото повече се бави дигитализацията, толкова повече нещата в нашия град ще се случват по-трудно.

 

В представянето на книгата си проф. арх. Данов важен аспект, който засегна е, че градът страда от липса на визия за управление и София продължава да се развива в не особено правилна посока.

 

“Проблемите на града от моя гледна точка са два. Единият е чисто управленски – това, което трябва да решава политическото управление на града, а вторият е архитектурно-градоустройствен”, обясни той.

 

Проф. Данов обърна внимание на организацията на „Бърза помощ“ в столицата.

 

„По цял свят „Бърза помощ“ е организирана на принципа на дежурни автомобили по районите. Времето за пристигане на спешната помощ е между 3 и 5 минути, а практиката в София е да се чака линейка по 45 минути“, обясни той и допълни, че няма как всички линейки да стоят на „Сточна гара“ и от там да достигнат бързо до всяка точка на града.

 

Той счита, че София не може да има един център.

 

„Това е един голям двумилионен град. Вероятно ще продължава да расте. Трябва да има няколко центъра и всеки един от тях да има своя облик и да се развива по различен начин“, убеден е проф. арх. Иван Данов от СИНПИ.

 

Проф. Данов обърна сериозно внимание на негативните тенденции в посока на подготовка на кадри, както за инвестиционния процес, така и в самото строителство и администрацията, свързана с него. Този факт става все по-тревожен за всички участници в процеса.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4192 |03.11.2023 Разузнавателна информация на САЩ: "Вагнер" ще окаже военна помощ на Хизбула . 8| 4849 |03.11.2023 "Политико": България ще увеличи разходите си за отбрана . 1| 4994 |03.11.2023 Проф. Рачев: В неделя времето ще бъде идеално за гласуване . 0| 4730 |03.11.2023 ПСС предупреждава: Не се разхождайте във високите части на планините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads