Реклама / Ads
23| 3312 |10.03.2021 НОВИНИ

Проф. Балтов: Изведнъж всички станахме много смели! Защо? Пандемията не си е отишла!

.
Проф. Асен Балтов
Изведнъж всичките станаха много смели. С какво се промени пандемията? Да не би да стана по-лека, да не би да намерихме лекарство? Това попита директорът на УМБАЛСМ ”Пирогов” проф. д-р Асен Балтов по bTV, призовавайки хората да бъдат отговорни.
 

По думите му увеличеният брой случаи на COVID-19 у нас в последните седмици се дължи както на разхлабването на мерките, така и на британската модификация на коронавируса.

 

Той изрази притесненията, че британският вариант се разпространява по-бързо и при по-младите протича по-тежко. Проф. Балтов каза, че в "Пирогов" е било прието 40-дневно бебе с коронавирусна инфекция. Лечението му е дало резултат и бебето вече си е у дома.

 

Директорът на "Пирогов" предупреди, че хората трябва да се самоизолират, за да предпазват останалите. По думите му не трябва да се разчита само на бърз антигенен тест от аптеката, а да се ползват тези в лицензираните лаборатории, за да се прецени резултатът по-правилно. След това трябва да се назначи лечение колкото се може по-скоро. Той каза, че в много от случаите младите болни идват в "Пирогов" във вече тежко състояние.

 

Относно ваксинацията проф. Асен Балтов обясни, че "зелените коридори" на този етап няма да се пускат както в началото. Ще се работи по електронната система за записване на часове за имунизация.

 

В момента приоритетно се слагат ваксини на членовете на секционните избирателни комисии. След 11 март ще започнат трите фази - лекари, учителите, преподаватели, здравни и социални структури.

 

"Ако един закъснее, не е фатално, ние си оставяме прозорец време. Още не са гъсто направени минутите за ваксинация", коментира проф. Балтов.

 

Специалистът предупреди, че идващите от Занзибар българи вероятно ще бъдат поставени под ваксина.

 

"Бил съм в Занзибар. Там движението в цяла Африка е абсолютно възможно. 90% от стоките в Занзибар са от Южна Африка", посочи проф. Балтов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4037 |09.03.2021 Проф. Кантарджиев: Пазете децата си, нямате работа с малки дечица по заведенията . 2| 4177 |09.03.2021 Отиде си проф. д-р Чавдар Христов . 6| 3356 |09.03.2021 Проф. Костов: Здравната система не е “дядовата ръкавичка”, не се разтяга до безкрай . 6| 3430 |07.03.2021 Проф. Ботев: През септември поемаме контрол върху коронавируса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads