Реклама / Ads
26| 3464 |16.03.2021 НОВИНИ

Проф. Балтов: На предела сме. Трябват нови мерки

.
Източник: БГНЕС
Почти сме на предела на възможностите и трябва да се мисли за по-сериозни мерки. Заведенията трябва да затворят поне за 2 седмици. Може би трябва да се вземе вече отношение и за по-малките деца.
 

Това заяви в ефира на Българското национално радио директорът на УМБАЛСМ “Пирогов” проф. Асен Балтов. 


“За съжаление може би ще трябва и те временно да спрат обучението и детските градини. Продължава да се увеличава броят на новозаразените малки пациенти”, обясни проф. Балтов.


В болницата има настанени 11 деца с коронавирусна инфекция. Те са в добро състояние, лекуват се с венозно поставяни антибиотици. Днес на среща при здравния министър директорът на “Пирогов“ ще предложи да се разкрият още 20 легла за малки пациенти, т.нар. спешни педиатрични случаи, както и допълнителни 10 реанимационни легла заради недостига на този тип легла в цяла София. 


“Около 10% от общия брой на хоспитализираните се предвижда да бъдат запазени като реанимационни легла“, поясни Балтов.


В момента в “Пирогов“ са отделени 400 легла за тежки и средно тежки случаи на пациенти с Covid-19 и 48 за реанимационни дейности.


“Запазването на плановия прием точно в следващите две седмици едва ли е най-важното. По-скоро важното е да премине пикът, за да може след това да бъдем по-спокойни“, смята още проф. Балтов и допълни: 


“Според математическия модел пикът се очаква до две-три седмици и колко ще бъде плавен или висок, зависи от нас”.


“Проблемната партида на AstraZeneca е преминала през $Пирогов“ в края на февруари и няма информация за проблеми и оплаквания извън нормалните локални реакции в първите 24 часа”, посочи още директорът на болницата.


По думите му Южноафриканският вариант на коронавируса е най-възможно да достигне до България. 


“Там трябва да сме много подготвени и много сериозно да се прави карантиниране на всички, които идват от този континент. Както е британският за Европа, така е южноафриканският за Африка – той буквално се е “настанил“, над 95% от случаите вече са с този щам“, отбеляза още проф. Балтов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 3946 |15.03.2021 До края на март надхвърляме 8000 хоспитализирани, прогнозира проф. Витанов . 51| 9776 |15.03.2021 Проф. Чорбанов: Не се прави масова ваксинация по време на пандемия! . 4| 3666 |15.03.2021 Проф. Анна Кръстева: Ваксините са новото геополитическо оръжие . 21| 3278 |15.03.2021 Проф. Кантарджиев: Смъртта на пациентката от Пловдив няма нищо общо с ваксината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads