Реклама / Ads
5| 3679 |09.12.2021 НОВИНИ

Проф. Боян Биолчев: Министър Кацаров унищожава Медицинския факултет към СУ

.
Проф. Боян Биолчев Източник: стопкадър, bTV
Със сливането на педиатрията с болница „Лозенец“ здравният министър Стойчо Кацаров посяга на Медицинския факултет към Софийския университет. Това коментира в предаването „Лице в лице“ по bTV проф. Боян Биолчев във връзка с идеята Националната педиатрична болница да се строи в двора на „Лозенец“.
 

„Посягане върху факултет на Софийския университет не може да стане без да е допитан министърът на образованието, тъй като целият факултет се помещава в правителствена болница, даже ни е тясно. Факултетът се унищожава“, коментира той.

 

„Това е факултет на Софийския университет и той в най-добрия случай ще има пропаднали години“, допълни проф. Биолчев.


Въпреки това той изрази надежда, че ще бъде проявен разум, тъй като там се обучават голям брой студенти и занятията са на много високо ниво.

 

Проф. Биолчев допълни, че заедно с медицинския факултет имат покритие от над 90%  на необходимите специалности и благодарение на това са единствените два университета в България, които присъстват в големите класации.

 

„Да нарушават един образователен процес с перспектива, че след 5 години ще има нещо друго, извинявайте. Университетите навсякъде са върхът на уважението, големите университети“, каза още професорът.


По думите му, ако стане така, че университетът загуби този факултет, това ще бъде втори случай.


„Понеже съм убеден, че това е солова акция на министъра и сянката ще падне доста по-нагоре. Никой не може да си представи, че министър на здравеопазването определя къде да се настани Софийския университет. Ако някой иска да се нареди в историческия план непосредствено след Вълко Червенков, да заповяда“, отбеляза проф. Боян Биолчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3076 |09.12.2021 Проф. Сербезова: Здравният министър трябва да обяснява решенията като търсен ефект . 3| 3639 |08.12.2021 Проф. Минасян: Силно мотивиран управленец може да направи съкращение на администрацията . 9| 14838 |08.12.2021 Проф. Дайнов: Очаквам прокуратурата да изплюе политическата власт, която погълна неправомерно . 11| 6492 |08.12.2021 Проф. Аргирова: Омикрон е краят на пандемията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads