Реклама / Ads
0| 2176 |18.09.2024 НОВИНИ

Проф. Чуков: За пръв път има такъв кибер пробив в Хизбула

.
Проф. Владимир Чуков
Девет души, сред които и едно дете, загинаха в Ливан след едновременното избухване на стотици пейджъри, използвани от членове на Хизбула. Пострадали са общо 2800 души. От въоръжената групировка обвиниха Израел за безпрецедентната атака и се заканиха със „справедливо възмездие“.
 

 От страна на Израел все още няма официално изявление. Темата коментира арабистът проф. Владимир Чуков в „Твоят ден“ по NOVA NEWS.







"Това е безпрецедентен случай. За пръв път има такъв кибер пробив в Хизбула. Но комуникациите там винаги са били много слаба точка“, каза той. Чуков обясни, че пейджърите са раздадени на представители на елита на групировката.

 

Арабистът каза, че всяка честота на Хизбула, през която комуникират, е хакната от Израел.

 

Безпрецедентната операция срещу ливанската шиитска групировка Хизбула, при която почти едновременно се взривиха стотици пейджъри из цялата територия на Ливан и в части от Сирия, е централна тема в западния печат.

 

В 15:30 ч. местно време вчера на пейджърите в Ливан е получено съобщение, което е приличало на послание от ръководството на Хизбула, разказват пред в. "Ню Йорк таймс" американски експерти.

 

Въпросното съобщение обаче е активирало експлозивите. Ливанският министър на здравеопазването заяви, че най-малко 11 души са загинали, а повече от 2700 са ранени, припомня американският вестник.

 

Според запознати лица Израел е скрил взривно вещество в нова партида пейджъри, произведени в Тайван, които са бил и внесени в Ливан. Хизбула е поръчала от устройствата от компанията "Голд Аполо". Според независими експерти по киберсигурност, които са проучили кадри от атаките, силата и скоростта на експлозиите говорят, че в пейджърите е било поставено взривно вещество.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5562 |18.09.2024 Важна новина за над милион пенсионери . 0| 6291 |18.09.2024 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 1| 2159 |18.09.2024 Ще ударят ли новите мерки за ипотечното кредитиране хората с ниски доходи ? . 8| 6002 |18.09.2024 Милен Керемедчиев: Със сигурност Мосад стои зад взривовете в Ливан. Връщат Хизбула в каменната ера

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads