Реклама / Ads
0| 6336 |19.06.2022 НОВИНИ

Проф. Дичев: Хубаво е ДБ и ПП да се явят заедно на избори. Президентът тежко ни разочарова

.
Проф. Ивайло Дичев Източник: стопкадър, bTV
Очевидно всички партии тръгнаха към изборите. Очевидно е, че гражданството ще бъде на площада. Трябва да свикнем с компромисите между партиите. Хубаво е „Демократична България“ и „Продължаваме Промяната“ да се явят заедно на избори. Защо не към тях да се присъедини и Стефан Янев? Това предлага културният антрополог проф. Ивайло Дичев.
 

„Ако имаме осем партии в парламента, разбира се, че трябва непрекъснато да се правят компромиси. Ние като общество трябва да свикнем, че наистина ще може леви и десни да са в един кабинет, както сега“, каза той. В противен случай, ако искаме тази ситуация да се промени, трябва да се промени системата, включително и избирателната.

 

Според него са необходими компромиси и хвърляне на мостове към опозицията, след като Бойко Борисов е казал, че е готов за разговори.

 

„Но с ИТН не може, с отцепници също не може да се управлява, иначе ще се върнем към 2020 г. – всички на площада, отиваме да подкрепим управляващите, аз ще отида, мисля че е правилна посоката“, отбеляза той пред bTV.

 

„Върви подмяна на сериозни теми в обществото с измислени културни войни. Преди такава война се водеше около Истанбулската конвенция, след това около анти-ковид мерките. Подмяната на сериозното с несериозното е феномен на популизма. Малко му мина модата, но при нас идва със закъснение“, коментира проф. Ивайло Дичев.

 

„В момента в центъра на вниманието е „Има такъв народ“. Тази партия тръгна с шоу-програми, с кастинг за политици, събираш ги от улицата и им казваш, че ще ги направиш депутати, министри. Това бе шоу, но след това тези хора трябва да ги контролираш и им пускаш полиграф. Това е краят на политическото. Утре ще използват някакви скенери, другите ще слагат чипове и накрая ще излъчваме роботи. За какво са ни политици? Къде е свободната воля? Ами да пратим роботи да натискат копчета“, обясни той и отчете, че това е драмата на ИТН.

 

„Някакво божество с бръсната глава се появява във фейсбук. Къде са органите, които решават и гласуват“, попита професорът.

 

„Вероятно ПП трябваше да разберат, че тази партия /ИТН – бел. ред./ е несериозна“, отбеляза културологът.

 

Според проф. Дичев президентът тежко е разочаровал тези, които протестираха: „Мисля, че той е тласкан от политически нарцисизъм, всеки ден се изказва, с което девалвира думата. Радев може да има амбиции със Стефан Янев да продължи да е важен в политиката. Много погрешна е позицията му за Република Северна Македония. Мисля, че е популистка и вредна“.

 

„Новооснованата партия на Стефан Янев „Български възход“ е поредният проект, за който не знаем нищо, няма ясна програма. Единственото, което знаем, е нейното противопоставяне на военната помощ за Украйна, но това не е достатъчно“, коментира още той.

 

По думите му у нас „има проблем с партийното строителство“: „Старите партии са запушени. Там има някакви лидери, които много трудно се оттеглят. Затова в момента, в който се появи някаква амбиция, някаква енергия, тя отива встрани се получава непрекъснато пъпкуване на такива партии, които се формират около някакви лидери“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5118 |17.06.2022 Проф. Дичев: Трифонов се беше зарекъл, че ще се татуира, ако направи коалиция с ГЕРБ и ДПС, но все още не е запазил час . 0| 7493 |15.06.2022 Най-търсеният човек в държавата проф. Моллов: Пари на шефа на БАБХ проф. Даскалов не съм носил и предлагал . 0| 3983 |13.06.2022 Проф. Киров за трусовете в коалицията: Всичко ще приключи до десетина дни . 0| 3718 |12.06.2022 Проф. Александър Маринов: Възможно е краткосрочно програмно правителство за овладяване на кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads