Реклама / Ads
2| 2219 |16.10.2024 НОВИНИ

Проф. Димитър Недялков: Трийсет години са трупани грешки, които водят до катастрофи в авиацията

.
Проф. Димитър Недялков
Проф. Димитър Недялков, бивш летец и преподавател във Военната академия "Г. С. Раковски", подчерта, че инцидентът на авиобаза "Граф Игнатиево" е резултат от системни проблеми в българската военна авиация.
 

При летенето винаги има риск и при полети на по-малка височина, рискът за авиокатастрофа и военен инцидент е по-голям. Натрупването на компромиси и преминаването от малка на пределно малка височина е довела до фатален резултат от цялата ситуация на "Граф Игнатиево". Това заяви проф. Димитър Недялков, бивш летец, а преподавател във Военната академия "Г. С. Раковски" в ефира на bTV..

 

Той посочи, че проблемът на авиацията и военната авиация е системен - начинът, по който системата е форматирана, не може да функционира пълноценно. Това налага стриктен анализ не за последните 3 години, а за последните 30 години - в момента се събират плодовете за случилото се през последните десетилетия, коментира той в студиото на 

 

Според него проблемът, от който страда ВВС, е системен и касае отбраната на страната. Светът се намира в все по-сложна обстановка и системата трябва да бъде приведена в състояние, в което хората да имат професионален и социален стандарт в условията на мир, кризи и война. Хората, които в последните години са заемали важни държавни длъжности, не притежават необходимия управленски потенциал, за да отговорят на нуждите на системата, изтъкна проф. Недялков.

 

Той смята, че изпълнителният състав на военните сили е поставен като заложник на грешните решения, които са се взимали през годините.

Той разкритикува и много от законите в България, които пречат на поддържането на военната техника в страната. Професорът даде пример със Закона за обществените поръчки.

 

На проф. Недялков му се иска да се направи системен анализ затова какво се е случило през последните 30 години във Военновъздушните сили, като пропуските не бъдат отминати, а понесени с отговорност от съответните лица.

 

Той е на мнение, че военните ще отнесат вината за тежката катастрофа на авиобаза "Граф Игнатиево". Той бе категоричен, че човешки грешки са натрупани във Военновъздушните сили - нальотът и часовете са недостатъчни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2167 |16.10.2024 Тръмп обяви план за високи мита при победа на изборите в САЩ . 2| 2150 |16.10.2024 Демонстрация на софтуерните системи за машинно гласуване в Народното събрание . 1| 2191 |16.10.2024 Русия атакува Киев с дронове, Зеленски поканен на среща на върха на ЕС . 1| 2442 |16.10.2024 ИАОС представя новата система за мониторинг на качеството на въздуха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads