Реклама / Ads
4| 6088 |22.08.2024 НОВИНИ

Проф. Димитър Вацов: Трябва да си пазим парламентарната република, а начинът е избори

.
Проф. Димитър Вацов, философ, университетски преподавател и политически анализатор
"Трябва да си пазим парламентарната република, а начинът е избори." Това мнение изрази пред БНР проф. Димитър Вацов - философ, преподавател в Нов български университет и политически анализатор.
 

"Радев няма да бави безкрайно. Той има възможност да избере Главчев или Чобанов. Ако стане напечено, смятам, че и някой друг, например Рая Назарян, ще се жертва в името на народа и ще приеме тази щафета. В крайна сметка служебно правителство ще бъде назначено, дата за избори ще бъде насрочена. Въпросът е колко дълго ще се мотка този процес. Радев няма интерес да го мотка безкрайно, защото тогава контрата остава в него", подчерта експертът.

 

Според него в момента драмата около съставянето на служебно правителство е драма между две страни.





От едната страна са ГЕРБ и ДПС, които държат всички основни позиции по "домовата книга", изтъкна анализаторът и уточни: "Това е едната страна, която разполага с хората, които могат да бъдат избрани за служебен премиер и да направят правителство". От другата страна е Румен Радев, който трябва да назначи това правителство и който има претенции за това кой да бъде назначен там, допълни той. И още: 

 

"Радев има интерес да компрометира новите конституционни поправки, които ограничават властта му. Той има интерес да покаже, че тези промени, които ограничават неговата власт, водят до това, че няма кой да поеме отговорност за фигурите, които се назначават в правителството, процедурата е трудна и неясна. Той се опитва да покаже действителните слабости на приетата процедура."

 

По думите му обаче борбата не е между едно добро и друго зло:

 

"Става дума за това, че един клиентелистки модел на управление, който ГЕРБ и ДПС наложиха през годините, се провежда през техните хора на възловите позиции, от които може да се избере служебен премиер, и една друга линия на Радев, която е силно проруска и вървяща встрани от евроатлантическия курс и вървяща по посока на авторитарна тенденция през опит за въвеждане на президентска република."





Проф. Вацов прогнозира, че в близките месеци Румен Радев ще създаде партия, но няма да я оглави:

 

"Поредният партиен проект. Той няма да изостави президентската позиция, за да пази възможността за по-високо публично влияние и евентуално за трансформация на политическата система по посока на президентска република."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2227 |22.08.2024 Активите на частните пенсионни фондове достигнаха 24,5 млрд. лв. . 7| 2606 |22.08.2024 Радев избра Главчев за кандидат за служебен премиер . 2| 2659 |22.08.2024 Вицепрезидентът на КНСБ: След 20 години всеки втори работещ ще е на над 55-годишна възраст . 2| 2198 |22.08.2024 Адвокат за ЛГБТ пропагандата в училище: Народните представители решиха да се борят с несъществуващи чудовища

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads