Реклама / Ads
5| 2179 |19.08.2024 НОВИНИ

Предсрочните избори не могат да се отлагат без предел. Сроковете обаче са непозната територия

.
Източник: БГНЕС
След изненадващия ход на президента Румен Радев да откаже да подпише указ за назначаване на предложеното от Горица Грънчарова-Кожарева служебно правителство не е ясно кога ще има нова служебна власт и съответно нови предсрочни парламентарни избори.
 

Димитър Главчев засега остава служебен премиер. За да има изход от кризата, президентът призова Народното събрание да изпълни своите задължения по попълването на „домовата книга“ (списъка от длъжности, от които президентът може да си избере служебен премиер).





„За да мога аз от своя страна пълноценно да изпълня моите задължения по чл. 99 от Конституцията по съставяне на служебно правителство“, уточни държавният глава.

 

Мнението на конституционалистите е, че кризата е факт, а попълването на „домовата книга“ е един от вариантите.

 
„Президентът предизвиква народните представители да свършат работата си, а именно да попълнят домовата книга, от която да бъде избран нов кандидат за служебен министър председател. Може да бъде отворена процедура за избор на нов омбудсман, заместник, трябва да бъде попълнен и съставът на Сметната палата. И вече с нови лица президентът да проведе нови разговори“, коментира доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право, предаде bTV.

 

Що се отнася до сроковете, тук също сме в непозната територия и хипотеза, каквато не е била налице в досегашната ни история.

 

По думите на Киселова няма времеви хоризонт за провеждането на следващите парламентарни избори.

 

Според друг преподавател по конституционно право – Пламен Киров, предсрочните избори не могат да се отлагат без предел. И той обаче не може да каже къде е пределът.





На въпрос дали президентът е трябвало да съгласува това свое решение Киселова уточни, че указът на президента не се преподписва и съгласува и той не е превишил правомощията си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2257 |19.08.2024 Украинците свалиха трети мост в Курск, руснаците се принудиха да признаят събитията . 1| 2158 |19.08.2024 Медицинският ни хеликоптер транспортира 7-годишно дете в тежко състояние . 0| 2160 |19.08.2024 10 служители на ЮИДП са сред наградените за изключителен принос в борбата с горски пожари . 4| 2165 |19.08.2024 Иван Начев: Кожарева не беше подготвена. Може да има схема да остави същите министри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads