Реклама / Ads
5| 3895 |16.10.2021 НОВИНИ

Проф. Димитров: Македонските историци - от охранители на митове в идеолози на неразбирателството

.
Ангел Димитров
Ако досега бяха охранители на исторически митове, сега неизбежно се превръщат в идеолози на неразбирателството, на крайно неприемливите за нас антибългарски нагласи и поведение. Това зяви проф. Ангел Димитров.
 

Ако водещите политически, а и не само политически структури в Република Северна Македония, тъй като там моделираното отношение към България е силно изразено, не променят своето поведение в двустранните отношения, не могат да очакват това, което упорито внушават - че България ще извърши отстъпки под външен натиск. Не вярвам в това, каза още пред пред БНР историкът и съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и РСМ.


Според него е възможно САЩ да провеждат разговори със Северна Македония за позицията ѝ, но на това да не се дава гласност.


По думи на Димитров се проявяват двойни стандарти от американската дипломация и от партньорите на България в ЕС.


Той е на мнение, че основните позиции, изразени от парламентите в Скопие и София, правят намирането на сериозни политически компромиси невъзможно.


Ако колегите ни в Скопие не променят отношението си към работата на Съвместната комисия, ако не се придържат към утвърдените принципи и стандарти в историческата наука, дейността на Комисията става доста несигурна, предупреди историкът и допълни, че създаденото напрежение е променило значително тяхната роля в двустранното общуване.


Иска обещанията на ЕС да се спазват или хората ще се разочароват, което е огромна щета за европейската идея


Относно казуса с поруганите български гробове край Кавадарци той посочи, че дистанцираността на РСМ от България, която в Скопие са превърнали в правило, ясно проличава в чувствителността към такива въпроси, като нерешените проблеми около военните паметници.


Димитров е категоричен, че трябва да се научим да бъдем обективни и достатъчно смело да решаваме проблемите. В противен случай нищо добро не чакало региона.


Според него трябва да се установи дали в района около паметниците е имало военна болница, защото военни гробища са се правили там.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 81| 7689 |16.10.2021 Проф. Христова: Пандемията се разраства, да се помисли за маски на открито . 1| 6145 |15.10.2021 Проф. Рачев: От вторник избухва късната есен . 7| 3277 |14.10.2021 Проф. Велизарова: В повечето случаи децата се заразяват от възрастните, отколкото обратното . 7| 3286 |14.10.2021 Проф. Момеков: Месеци ни делят от лекарство срещу COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads