Реклама / Ads
19| 6437 |21.05.2023 НОВИНИ

Проф. Екатерина Михайлова: Блокаж, отиваме към президентска република

.
Екатерина Михайлова
“В не много далечното минало, когато бях още в СДС, ние направихме един документ, който разпространихме публично - “24 идеи, които ще променят България”. Една от критиките ни към Конституцията към онзи момент беше, че не трябва да я има тази въртележка. Защо? Защото опитът в първите години - първият парламент, 36-ият, започна що-годе по правилата. След това се започна тази конституционна процедура.” Това каза в интервю за Дарик конституционалистът и бивш депутат проф. Екатерина Михайлова.
 

"Първият - не можа да направи, вторият - не можа, и третият, доста при неясно мнозинство, получи подкрепа. След което се стигна в един и същи парламент три пъти до възлагателни мандати във финалната права.” , допълни тя, обяснявайки създалата се традиция по възлагане на мандати още от началото на прехода.

 

“Имали сме правителство на малцинството. Давам примера с Филип Димитров - то е типично на малцинството. Първото на Бойко Борисов беше също на малцинството. Има разлика обаче от това, което сега чувам да се говори, защото като слушам какво се говори се питам въобще в тази работа какво точно искат да ми кажат. Правителство на малцинството не означава “аз имам 60 и няколко депутати - гласувайте каквото ви дойде”. Тоест, това е подкрепа за това правителство, но то е партийно. На партията, която го предлага и е ясна подкрепата. Разбира се може да се направи това, което в последните дни върви в публичното пространство - през един от възлагателните мандати да бъде направено правителство, в което да не участват толкова политици, а да са предимно хора, които не са толкова ангажирани политически. Tези дни си мисля, как тази конституционна конструкция създава затруднения и за такова правителство”, обясни проф. Михайлова в отговор на въпроса за формиране на правителство на малцинството.

 

Според нея процедурата с мандатите изглежда като собственост на получилата го партия - нещо което блокира политическите процеси.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3067 |20.05.2023 Проф. Вълчев: Събитията в прокуратурата е подходящо да се обсъждат в НАТФИЗ . 2| 2931 |18.05.2023 Проф. Милена Стефанова: Битката на олигарсите се премести на терена на прокуратурата . 6| 3215 |17.05.2023 Проф. Дичев: Замисълът е да няма управление и реформа, защото сегашното състояние урежда определени кръгове . 2| 4126 |16.05.2023 Проф. Вълчев: Криви са сметките, че този ВСС ще може да избере нов главен прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads