Реклама / Ads
0| 2182 |08.10.2024 НОВИНИ

Проф. Георги Георгиев: До 2050 г. 2/3 от населението на планетата ще живее в градове

.
На пресконференция в БТА, проф. д-р Георги Георгиев, ръководител на новосъздадения Институт за устойчиво и регионално развитие (ISRD), изрази тревога относно бъдещето на градските райони, като подчерта, че половината от парниковите емисии се дължат на строителството и поддръжката на сгради, и настоя за дългосрочно планиране и екологични инициативи.
 

До 2050 г. две трети от световното население ще живее в градски райони, заяви проф. д-р Георги Георгиев, ръководител на новосъздадения Институт за устойчиво и регионално развитие (ISRD), на пресконференция в БТА. Институтът ще се фокусира върху законодателни инициативи и анализи, вместо физически проекти, с цел подпомагане на устойчивото развитие на регионите.

 

Според проф. Георгиев, половината от световните парникови емисии са резултат от строителството и поддръжката на сгради. Той подчерта, че основният проблем не е енергийният дефицит, а прекомерното отделяне на емисии. „Слънцето ни осигурява 10 000 пъти повече енергия, отколкото можем да потребим, но въпросът е как я използваме,“ отбеляза той. Проф. Георгиев акцентира върху необходимостта от екологични строителни материали и системи и добави, че прекарваме 90% от живота си в сгради, което прави качеството на живот в тях изключително важно.

 

Той изрази увереност, че бъдещето е в децентрализираното развитие на регионите, които трябва да бъдат планирани дългосрочно и устойчиво, с помощта на специалисти, способни да адаптират обществото към променящите се условия.

 

Доц. д-р Маргарита Каменова от Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ) също приветства целите на новия институт. Тя подчерта значението на опазването на културното наследство като ключов елемент за развитието на туризма и увери, че БАНИ ще подпомогне популяризирането и реализирането на плана за развитие на регионите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2177 |08.10.2024 "Кръстник на изкуствения интелект" с Нобеловата награда за физика . 11| 2247 |08.10.2024 Южна Корея: Ким Чен Ун изпраща на Путин редовни войници във войната срещу Украйна . 2| 2241 |08.10.2024 ВСС удължава срока за проверка на нотариуса Божанов . 3| 4211 |08.10.2024 Предлага се най-много работа за продавачи, край на бума в ИТ сектора у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads