Реклама / Ads
4| 6543 |08.12.2018 НОВИНИ

Проф. Герджиков: Правителството не ни уведоми, че болница „Лозенец“ ще бъде преструктурирана

.
Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков днес поздрави студентите и преподавателите за празника им. Източник: БГНЕС
Не се консултираха с нас и не бяхме уведомени. Имаме един акт, от който не са ясни последствията. Трябваше да се излезе с цялостна концепция, за да е ясно от самото начало. Университета е инвестирали много средства и това не са механични процеси, при които ако болницата бъде закрита, може да се пратят преподавателите в други болници и да си останат наши преподаватели.
 

Така ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков коментира пред БГНЕС намерението на правителството да преструктурира Университетска болница „Лозенец“ и да я превърне в национално педиатрично лечебно заведение. Той се надявам, че до понеделник ще бъдат изяснени напълно нещата.

 

Припомняме, че на заседанието на Министерски съвет на 21 ноември правителството одобри проект на Закон за изменение на Закона за лечебните заведения.

 

Не е ясно как ще се отрази  промяна на болницата и Медицинския факултет, защото болница „Лозенец“ е учебно-клинична база на университета, а Факултетът по медицина и неговата акредитация са пряко свързани с нея. В развитието на своята учебна база от университета са инвестирали много средства, а преподавателският състав е изцяло на щат в болницата.  От преструктурирането са притеснени всички, а студенти и специализанти дори готвят протести. Те се координират в социалните мрежи и призовават гражданското общество за подкрепа.

 

 „Още не знаем, защото не знаем за какво преструктуриране става дума. Единственото, което досега е юридически факт е, че Министерски съвет е внесъл предложение в Народното събрание болницата да не бъде към Министерски съвет. Тя не е правителствена болница, 80% от лекуващите се там пациенти са всъщност просто граждани. Ако Министерски съвет е решил вече да няма такъв контингент, това е един от начините. Има и други начини да се преустанови това“, смята проф. Герджиков.

 

„Говорих с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. И двамата ме убедиха, че ще направят всичко възможно да се разбере веднага какъв е плана на правителството, както и да се разбере веднага, че няма никаква заплаха за Медицинския факултет“, уточнява ректорът на Софийския университет.

 

Герджиков се надява, след като плановете на управляващите станат ясни и се изяснят юридическите последици от тях, общественото напрежение по темата да спадне.

 

„Това не са механични процеси, при които ако болницата бъде закрита, може да се пратят преподавателите в други болници и да си останат наши преподаватели”, изтъкна проф. Герджиков. Той е убеден, че няма да се стигне до опасността факултетът да бъде закрит. „Аз съм сигурен, че и ние, и правителството ще направим така, че изобщо да не се стига до такава опасност. Въпросът е в детайлите. Ако университетска болница „Лозенец” стане педиатрия, възниква въпросът какво значи това. Дали прибавяме и педиатрично отделение към съществуващите множество отделения, или закриваме, унищожаваме тези отделения, за да направим педиатрично. Има голяма разлика и трябва да изясним този въпрос”, каза ректорът на Алма матер.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4237 |07.12.2018 ”Галъп”: 70% подкрепят протестите, 44% искат край на правителството . 2| 4362 |06.12.2018 Проф. Захариев: Американските военни кораби в Черно море са демонстрация на сила . 6| 6438 |05.12.2018 "Възраждане": До края на февруари правителството ще подаде оставката . 5| 4321 |05.12.2018 Елен Герджиков: Оставката на Крусев е заради нарушаване на Закона за обществените поръчки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads