Реклама / Ads
3| 3781 |23.10.2023 НОВИНИ

Проф. Хинков: Идеалният вариант е и лекарят да вижда наличността на медикаментите

.
Източник: БГНЕС
Информационно обслужване има технологично решение, което да елиминира създадения хаос при издаване на електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабет. Това стана ясно от проведеното днес извънредно заседание на ресорната парламентарна здравна комисия, по време на която бе изслушан и министър проф. Христо Хинков.
 

Министърът на здравеопазването коментира, че идеалният вариант е лекарите да виждат какво е налично в аптеките. "Това беше обсъждано на комисия, да се знае какво влиза и излиза от страната. Принципът, който трябва да се спазва обаче е, че това, което изписва лекаря трябва да се получи от пациента. Пациентът, отивайки в аптеката трябва да получи точно това нещо, което лекарят е решил, че ще е нужно за неговото лечение”, каза още проф. Христо Хинков.


Хинков поясни, че по отношение на спешната помощ могат да се издават и хартиени рецепти, а дигитализацията върви напред.


"По отношение на дигитализацията вървим напред с изчистване на проблемите”, каза още Хинков. Той поясни, че от следващата седмица трябва да бъде решен въпросът с кодовете, за да може този код, който изписва лекарят да бъде същият, който се вижда в аптеката.


“С промяна на наредбата ще бъдат отстранени и други проблеми”, коментира здравният министър. Той подчерта, че няма да има гратисен период, в който да се използва хартия в друг случай освен в този със спешната помощ.


За част от проблемите сме намерили технологично решение заедно с Министерство на здравеопазването - за определени кодове на лекарства от един и същ производител от една и съща опаковка. Очакваме решението на министъра на здравеопазването да внедрим и да пуснем в оперативна експлоатация тази функционалност, обясни Ивайло Филипов, член и изпълнителен директор на Информационно обслужване след заседанието на здравната комисия.

 

В четвъртък сме подали информация към Министерство на здравеопазването, че сме готови с технологичното решение и чакаме от тяхна страна разрешение за прилагане на новата функционалност в системата. Системата е разработена от “Информационно обслужване”, но е собственост на държавата в лицето на Министерство на здравеопазването. Ние не можем да правим несанкционирани движения по отношение на която и да е функционалност, още повече когато става дума за здравна система, която се използва за лечение на пациенти, добави Филипов.


Той обясни, че по отношение на анулираните рецепти има значително намаляване на процента. "Първият ден е 11%, а вчера, в неделя, 2%. Това показва само едно - когато има устойчивост при взимане на решенията и когато минат няколко дни, и се водят разговори, и се дискутират публично въпросите, се намира решение”, смята Филипов.


Общопрактукуващият лекар д-р Гергана Николова обясни, че през изминалата седмица всеки пациент се е връщал, за да му бъде подменена терапията. “Няколко пъти чух, че не е нужен преглед. Трябва да има преглед и да бъде доказано, че този пациент има нужда да му бъде изписан антибиотик. Що се отнася до електронното здравеопазване, аз трябва да мога да издавам и бяла рецепта, да кажем, ако преглеждам на място в дома на пациента и имам проблем с интернет връзката. Тази хартиена рецепта ще се съхранява в аптеката”, каза д-р Гергана Николова. Медикът заяви, че искам чрез Информационно обслужване да има достъп до системата за наличност в аптеките и там да може да види кои медикаменти са налични без да се връщат пациенти.


Д-р Георги Габровски, член на Управителния съвет на Българския зъболекарски съюз, изрази съгласие за електронизацията. Според него трябва да се запази хартиената рецепта, докато процесът не стане безпроблемен.


"Категорично не са решени казусите при изписването на електронната рецепта. Относно заменянето на определен медикамент с генетик всяка аптека трябва да поддържа в наличност всички лекарства, позволени в страната ни, ако ги няма, то тази аптека трябва да се снабди с него, а не един медикамент да се се заменя с друг”, подчерта д-р Георги Габровски. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5492 |23.10.2023 Венко Сабрутев: Ако "Лукойл" си бяха плащали данъците последните 12 години, всеки можеше да взима поне 5 000 евро заплата . 19| 4737 |23.10.2023 В Кремъл се съгласиха с Байдън за новия световен ред, но с уговорки . 7| 3939 |23.10.2023 Ердоган е внесъл в турския парламент протокола за присъединяването на Швеция към НАТО . 3| 4037 |23.10.2023 Андрей Цеков: Проверихме 13 пътни участъка, 165 км., и 5 мостове, определено имаме проблеми с качеството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads