Реклама / Ads
0| 4643 |06.11.2017 НОВИНИ

Проф. Илчев: България трябва да бъде много внимателна с признаването на малцинства

.
Проф. Иван Илчев
Искането на председателя на ДОСТ Лютви Местан Бъглария официално да признае съществуването на турско етническо малцинство в страната показва, че той се ръководи от чуждестранни интереси, а не защитава интересите на избирателите си. Това коментира пред телевизия Европа историкът и бивш ректор на Софийския университет Иван Илчев.
 

В отговор на изказването на Местан, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пък настоя прокуратурата да се самосезира.

„За съжаление водачът на ДОСТ показа през последните 2 години, откакто се появи движението, че то се съобразява повече с интересите на външни сили, отколкото с интересите на собствените си гласоподаватели. Така че в този смисъл ДОСТ прокарва една политика, която не отговаря дори на интересите на неговите избиратели. Преди години си спомням Даниел Вълчев, когато направи средищни училища, имах разговори с кметове на села в Родопите. Много от тях с турскоговорещо население, но не всички. Те се възмущаваха и искаха училищата да останат в техните села, защото те щели да пропаднат без училища. Аз им казах: „Добре де, какви знания и каква конкуренция може да има в едно училище с 10 ученици? Вие осъждате своите деца на това да бъдат вечно берачи на тютюн“. Това е, което прави в момента Местан, той иска да изолира своите гласоподаватели от останалите“, каза проф. Иван Илчев.

Илчев е категоричен, че трябва да се действа много внимателно с признаването на малцинства не само у нас, но и на целия Балкански полуостров. Той дава пример с мюсюлманската област Санджак в Сърбия – през изминалата седмица там също поискаха референдум, чрез който областта да може да се превърне в автономия. Това идва след посещението на турския президент Реджеп Ердоган в столицата на Санджак – Нови пазар, което беше в средата на октомври.

„В Сърбия това не е спирало нито за момент. Дотолкова доколкото в района на Санджак, който е и в Черна гора, има мюсюлманско мнозинство. Това са мюсюлмани, които говорят преди всичко сръбски език, или както се казва сега бошняшки език, и турци, там има доста турци. Това е един район, в който православните сърби са малцинство. И там винаги е имало натиск за известна автономия. Така че този въпрос се повдига периодично“, каза още той.

Такъв референдум в областта е проведен още през 1991 г., но той не е признат от официалните власти в Белград.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4793 |05.11.2017 Четири огнища на причи грип в България . 8| 4547 |04.11.2017 Сестрата на Борисов: Имаше атака срещу проф. Петров . 2| 6017 |03.11.2017 Люба Кулезич: Не чувам извинения за прибързаното очерняне на проф. д-р Николай Петров . 0| 4503 |03.11.2017 Eurofound: В страни като България, рискът от бедност и социално изключване е завишен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads