Реклама / Ads
4| 4658 |25.11.2014 НОВИНИ

Проф. Илчев: Трябва да се отворим към чуждестранни студенти

.
Проф. Иван Илчев - ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" Източник: Булфото
Не можем да имаме качествено висше образование, без да имаме качествено средно образование. Усилията трябва да бъдат разнопосочни.
 
Това каза проф. Иван Илчев - ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски", по случай патронния празник на университета днес.

Илчев се надява, че ще бъде приета вече разработената и одобрена от Съвета на ректорите Стратегия за висше образование и че няма да бъде подмятана в Народното събрание месеци наред. Приемането на Стратегията ще осигури здрава основа за подобряване на качеството на висшето образование у нас, каза ректорът пред БНР.

Според него оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" ще даде глътка въздух на българското висше образование и наука. Проф. Илчев се надява законопроектът за образованието да се придвижи бързо. В последните години си оставаме само на ниво коментари, без да взимаме решителни мерки. Понякога е по-полезно дори да вземеш решителна мярка, в която и да сгрешиш нещо, защото сгрешеното може да се поправи, докато когато не опитваш да правиш нищо, е по-лошо, каза проф. Илчев.

Ще се опитаме да създадем нови бакалавърски и магистърски програми. Ударението ще бъде поставено върху нови програми на английски език. В момента сме отделили в нашия бюджет специално перо за поощряване на колегите, които ще работят в тази насока. Ясно е, че трябва да се отваряме много повече към студенти от други държави, каза ректорът и допълни: За нас, разбира се, са важни финансовите възможности, които ни носят чуждите студенти, но още по-важно е да запазим качеството на обучение, което няма да можем да направим, ако приемаме прекалено много студенти.

В днешния празник за Университета ректорът се обърна към студентите: Да вярват в себе си, да не се страхуват от труда и да не вярват на черногледците, които за съжаление непрекъснато им обясняват, че в тази държава "бъдеще за тях няма". Тази държава ще стане тяхната държава само ако те работят за нея.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5168 |25.11.2014 Цацаров: Д.П. винаги ще има, защото механизмът трябва да работи . 5| 4444 |24.11.2014 КНСБ: Заплатите трябва да растат с 10 % на година . 17| 7007 |24.11.2014 Адвокат Менков: КТБ е била в добро състояние, не е трябвало да я затварят . 5| 5474 |22.11.2014 В. Вучков: Униформени да не остават насаме с шофьори, трябват камери

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads