Реклама / Ads
13| 8266 |14.01.2021 НОВИНИ

Проф. Илко Гетов: Не се ваксинирайте с ”Модерна”, ако имате филъри в лицето

.
Проф. Илко Гетов
В продуктовата информация е записано, че хора, които са имали или имат разкрасителни манипулации с инжектиране на филъри в лицето, е желателно да се въздържат от поставянето на ваксината на ”Модерна”. Това заяви проф. Илко Гетов, който е член на Европейската агенция за лекарствата.
 

Вчера в страната пристигна първата пратка от препарата на "Модерна" и в България вече се извършва имунизация с две ваксини срещу COVID-19. Въпреки това се появиха опасения, че ваксините могат да се окажат недостатъчни.

 

"Бройките, които са договорени за България, отговарят на обществените нагласи и очакванията на българските граждани. Може би през април-май ще бъдем защитени до голяма степен", посочи в ефира на Bulgaria ON AIR проф. Гетов.

 

Той е на мнение, че тези, които са преболедували инфекцията, би трябвало да останат на следваща стъпка от ваксинирането, когато вече ще е ясно, че са изгубили имунитета си.

 

"Между двете ваксини няма разлика като механизъм. Разликата е в обема на самата доза, която се поставя, също и дозата", обясни проф. Гетов.

 

Проф. Гетов уточни, че и двете ваксини предизвикват типични нежелани постваксинални реакции и даде две важни уточнения за дамите, които искат да си поставят ваксина.

 

"От научна гледна точка няма от какво да се притесняват, но ваксините не са тествани върху бременни жени. Това продължаваме да наблюдаваме. Изследванията върху опитни животни не показват никакви данни за проблеми с плода", посочи експертът.

Проф. Гетов отбеляза още, че има разрешение за изтегляне на 6 дози на ваксината от един флакон, така че той да стига за повече хора.

 

"Това трябва да се прави или с т.нар. спринцовка с мъртъв обем, или по специална техника. Колегите, които поставят ваксината, са добре информирани. Няма да се отрази на реакцията на организма. Това е въпрос на организация", увери той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 3993 |13.01.2021 Проф. Радка Аргирова: Не съм съгласна карантинираните да се пускат за 2 часа, за да гласуват . 25| 3664 |11.01.2021 Проф. Илко Гетов: Мерките трябва да продължат до масовото ваксиниране . 10| 4288 |10.01.2021 Проф. Мишел Жежицки за конспирациите, ”върховенство на белите” и екстремизма в САЩ . 5| 3415 |08.01.2021 Проф. Кантарджиев: Ваксините, които ЕС е заявила за България, са повече от нужните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads