Реклама / Ads
6| 3841 |29.08.2021 НОВИНИ

Проф. Ива Христова: Вървим в подножието на върха на новата COVID вълна

.
Проф. Ива Христова Източник: стопкадър, Нова телевизия
Вървим в подножието на върха. Случаите бързо се покачваха, сега малко по-бавно. Надяваме се, все пак, да стигнем върха и да започнем да слизаме от него. Това коментира пред Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова във връзка с разпространението на коронавируса у нас.
 

По думите й в момента България се намира в по-оптимистичния вариант за коронавируса. „Това в числа означава, че по оптимистичния вариант трябваше да имаме към 1 500 случая, а по песимистичния - към 3 000. А ние имаме 1 700”, каза директорът на НЦЗПБ.

 

Тя уточни, че въпросът е кога ще достигнем пика. „Трудно може да се предвиди как оттук насетне ще се развие епидемията. Дали ще продължим да се катерим по този пик и кога ще тръгнем да слизаме. При всички случаи през септември ще има активна динамика”, допълни проф. Ива Христова.

 

„Въпросът е дали има нужда от трета доза за нормален и зрял организъм, който е с достатъчна имунна защита. Доказа се, че има клетки на имунната памет, които ще пазят спомена по-дълго време и ще индуцират по-бърз имунен отговор при една евентуална зараза”, каза тя относно третата игла от ваксината срещу коронавируса.

 

Проф. Христова бе категорична, че имунизираните срещу COVID-19 са защитени. „Очакваме да видим в бъдеще как ще се развият нещата. Но в момента хората с достатъчно напрегнат имунитет, те категорично са защитени”, уточни проф. Христова.

 

При Делта варианта тя коментира, че заболеваемостта се е изнесла към по-младите хора. Пикът на заболелите вече е при около 30-годишните. „Обяснявам си го с това, че те не се ваксинираха и не преболедуваха при предишните вълни. При тях имунната система е в по-бойно състояние, но има и тежки случаи. Младите не бива да подхождат лековерно”, призова директорът на НЦЗПБ.

 
 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 19258 |27.08.2021 Проф. Ивайло Дичев: The blame game: вижте само какво се случва в България . 1| 3483 |27.08.2021 Проф. Петко Салчев: НЗОК има достатъчно средства, няма да спрем плащанията . 1| 3542 |26.08.2021 Проф. Гечев, БСП: Ще подкрепим актуализацията на бюджета, но дали тя е достатъчна и дали средствата се използват ефективно . 28| 5721 |26.08.2021 Росен Плевнелиев: Бих се радвал Петков, Василев и проф. Денков да продължат в политиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads