Реклама / Ads
34| 5430 |06.09.2021 НОВИНИ

Проф. Ивайло Дичев: В момента България е по-разделена от всякога, загърбен е националният идеал

.
Ивайло Дичев
”Проблемът днес е доколко можем да говорим за национално единство, за общи цели и общи идеали. В момента България е по-разделена от всякога. Съединението и последвалата Сръбско-българска война показват, че държавата може да се брани, може да отстоява своите идеали”. Това заяви проф. Ивайло Дичев, културен антрополог.
 

По думите му политическите събития от последната година показват, че нацията не може да излъчи своите политически лидери: "Не може да даде доверието си на хора, които са безспорни. Вижте, че дори все още нямаме кандидати за президентската надпревара, защото не може да се намери безспорен човек, който да е авторитет. Това означава, че ние сме подкопали всички авторитети - и политически, и журналистически, и научни - няма безспорни персонажи. Една от причините вероятно са социалните мрежи, които дават възможност всеки да пише както си иска, но така, че най-регресивните мнения да бъдат най-чувани".

 

Проф. Дичев посочи още пред БНР, че последното разделение на нацията ни е "за" и "против" ваксините срещу Covid-19: "У нас антиваксърите са повече от половината от населението, в другите европейски страни не е така. Това е културна война, която в момента е оглавявана от най-голямата партия в парламента. Върнете се по-назад и ще видите друга още по-абсурдна история с Истанбулската конвенция. Около това се разгоря една абсурдна война и започнаха едни хора да се мобилизират и да казват, че тук Европа ще ни сменя половете и какви ли не глупости. Периодически безсъвестни политици ни вкарват в някакви битки, за да имат какво да кажат и да имат позиции, които да защитават".


Според него един от резултатите на това разделение на нацията е загърбване на националните цели и идеали.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3628 |06.09.2021 Проф. Милко Палангурски: Съединението е най-големият успех на България . 4| 3797 |05.09.2021 Проф. Вълчев: Не е хубаво да се преписва, драги зрители! Учените в СУ не правят така . 22| 3709 |04.09.2021 Проф. Иво Петров: Трябва да се ваксинираме, статистиката е категорична . 12| 3489 |03.09.2021 Проф. Мира Кожухарова: 20 % са ваксинираните у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads