Реклама / Ads
1| 4153 |23.12.2021 НОВИНИ

Проф. Ивайло Дичев: Политиците играят пред все по-празен салон

.
Проф. Ивайло Дичев Източник: БГНЕС
Политиците играят пред все по-празен салон. Така културният антрополог проф. Ивайло Дичев обобщава почти изминалата 2021 политическа година.
 

„Сбъдна се очакването ми, че политиците ни ще се уплашат за местата си и ще намерят компромис. Излъгах се в надеждите си българинът да поумнее по теми като ваксинацията, Зелената сделка, Истанбулската конвенция, Северна Македония и тъй нататък“, обяснява той пред „Дневник“.

 

Според него важните уроци на 2021-а бяха: „Нашето идеологизирано поколение трябва вече да си ходи. Трябва да дойдат не просто нови хора, но и нови политически идеи“.

 

Проф. Дичев останал изненадан от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“: „Какво искаха, защо ги последваха толкова хора, как така с лекота приеха катастрофалния спад на гласове. Изненада ме и неспособността на партиите да излъчат кандидати за президент и особено „Демократична България“. Знаехме, че вече няма авторитети в България, но не чак толкова. Изненада ме също истеризирането на ГЕРБ - една силна и организирана по-рано партия почна да се държи съвсем абсурдно, панически. Нещо такова видяхме и при ДПС, които се обидиха, че не им се призна махането на Пеевски, и го върнаха напук“.

На въпрос дали е имало политическа криза през тази година, той се чуди: „Каква криза - природното състояние на Хобс, война на всеки срещу всеки. Те се караха през цялото време, отказваха да си говорят, два съдебни процеса за клевета текат, доколкото знам. Върнахме се в началото на 90-те, когато пак трябваше да се събаря една могъща тоталитарна партия, а СДС се роеше до 14 партии и партийки. Само дето сега прескачаме „командира“ Костов и попадаме направо в компромиса Симеон 2“.

 

По думите му президентът Румен Радев е останал в историята и то не защото той свали режима на Борисов, а защото стана олицетворение на гражданската решителност.

 

„Самият Борисов по детински си го нарочи като едноличен противник, от което славата на победата отиде при президента. Но в нашата система е заложен структурен конфликт между президент и изпълнителна власт, който рано или късно ще се разрази - да видим какво ще стане тогава, ще разцепи ли той коалицията“.

 

Според проф. Ивайло Дичев думата на 2021-а година е „пишман“.

 

Гражданското общество е хаотично, смята той.

 

„За да е ефикасно, гражданското общество трябва да е много по-организирано, когато атакува, да го прави в добре премислени моменти и наистина масово. Непрекъснати недоволства от всичко са контрапродуктивни“, завършва проф. Дичев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3784 |22.12.2021 Ивайло Мирчев: ГЕРБ и ДПС са аналогови . 7| 3147 |22.12.2021 Проф. Ива Христова: Няма потвърден случай на Омикрон у нас . 2| 3229 |22.12.2021 Проф. Панайотов: Не съм привърженик на специализираното правосъдие . 3| 4441 |21.12.2021 Проф. Чавдар Ботев: Страшно е безразборното лечение с антибиотици, властите носят вина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads