Реклама / Ads
26| 2137 |30.09.2024 НОВИНИ

Проф. Иван Илчев: И площадът, и катедралата да се преименуват от "Св. Ал. Невски" на "Св. Ив. Рилски"

.
Иван Илчев
Добре би било и площадът, и катедралата да се преименуват от "Св. Александър Невски" на "Св. Иван Рилски". Това мнение изрази пред БНР историкът проф. Иван Илчев във връзка с предложението на общински съветници от "Синя София" площадът пред храм-паметника "Св. Ал. Невски" да бъде преименуван на българския светец Иван Рилски, небесен покровител на България.
 

Мотивировката е абсолютно правилна - това е най-почитаният български светец. Допълнителен въпрос е доколко Александър Невски е светец. В последните години в историческия печат на Русия масово се доказват идеи, че неговият морален образ по никакъв начин не е на светец. Да не говорим за убийства, които е извършил в собственото си семейство. Има и доста исторически податки, че е приел мюсюлманството. За нас той е случаен светец, той е светец-покровител на руския император Александър Втори. Александър Невски в Русия става популярен след Октомврийската революция заради прословутата му фраза във филма на Сергей Айзенщайн ("Александър Невски", 1938 г.), че който с меч дойде при нас, от меч ще загине. Това се превръща в мощен пропаганден удар за Сталин в подготовката за Втората Световна война", коментира той.

 

По думите на проф. Илчев традициите трябва да се пазят, докато имат някакво смислово значение:

"Аз се чудя светецът Александър Невски какво смислово значение има за българския народ. Реално няма".

 

Проф. Иван Илчев, който е член на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия на България и Република Северна Македония, коментира като разумно разделянето на РСМ от Албания в преговорния процес за интеграция в Европейския съюз, като посочи, че Скопие се самоизолира и дори държавата им може да се разпадне:

 

"Проблемът на Северна Македония е на север от тях. Сръбската пропаганда работи неотклонно в Македония. В определени периоди там е имало и българска пропаганда, но тя се прекъсва за дълги периоди, а сръбската на практика е работила през цялото време. Голяма част от държавните ръководители на РСМ са получили образованието си в условия на Югославия".

 

Историкът беше категоричен, че Съвместната комисия не може да промени нищо, ако няма политическа воля.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 1252 |30.09.2024 За трети път: Благотворително бягане в подкрепа на Украйна в София. Ето кога . 0| 1247 |30.09.2024 Правителството удължава срока за съхранение на машините за гласуване с до три години . 15| 2099 |30.09.2024 От 1 октомври Путин призова 133 хиляди руснаци между 18 и 30 години в армията за пушечно месо . 16| 2994 |30.09.2024 Руски историк: Синове на Сталин, Хрушчов, Кайтел и Дьониц загиват на фронта. Тези на "Колективния Путин" се возят на яхти и развличат на Лазурния бряг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads