Реклама / Ads
23| 4690 |14.08.2021 НОВИНИ

Проф. Кантарджиев: У нас в момента няма сила, мъжество... Кой ще обясни на хората какви мерки трябват?

.
Нито ваксинацията се прави като хората, нито се вземат мерки. Сега чакаме една много добре управлявана криза. У нас в момента няма сила, мъжество, политическа воля. Никой не иска да търпи негативите. Не виждам кой ще излезе и ще обясни на хората какви мерки трябва да има в интерес на тяхното здраве. Това се прави от авторитетни политически фигури, а не от хора, които знаят само да критикуват предишните.
 

Това са думите на бившия шеф на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

 

В ефира на Нова телевизия той отправи остри критики към служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров и липсата на действия за овладяване на пандемията и настъпващата нова вълна на COVID-19 у нас. Не е ясно обаче какво налага очевидно политически оцветените коментари.

 

Кантарджиев предупреди - преобладавищят в момента в страната делта вариант на вируса е в пъти по-заразен от досегашните мутации. Много е възможно вълната на инфекцията да настъпи много по-рано и потвърдените в момента около 1000 нови случая на дневна база да нараснат двойно до края на този месец.

 

По негови изчисления вече 14 са областите, които са оцветени като опасни по разпространението на вируса. 

 

"Ако съдим по спазване на мерките, по реакцията на Министерството на здравеопазването и кампанията на ваксинирането, това са три невидими неща. Нито виждам кампания за ваксинация, нито се взимат мерки. Някои области заболеваемостта е над 100 души на 100 хиляди население. 11 са области с такава заболеваемост на 14-дневна база. В София са 132 на 100 хиляди, защото там преди няколко дни стана нещо много грозно, тъй като директорът на РЗИ искаше да се въведат мерки. Най-много са в Бургас – 166 на 14-дневна база", заяви проф. Кантарджиев.

 

Неваксинираните ще имат сериозни проблеми, предупреди той.

 

ФрогНюз припомня, че преди няколко дни директорът на СРЗИ предупреди за усложняващата се в столицата ситуация с епидемията от COVID-19 и заговори за затягане на мерки. Часове по-късно бе опроверган от здравното министерство, което заяви категорично - не се очаква затягане.

 

"Не съм говорил с д-р Пенчев, защото ще има тежки последствия за него. В деня, в който той искаше да се въведат нови мерки според прехваления план на министерството имаше 107 на 14-дневна база", обясни още Кантарджиев.

 

Кантарджиев призова хората да се ваксинират и остро разкритикува бавният темп на имунизация и липсата на кампания от страна на министерството, както и противоречивите изказвания. Бившият шеф на НЦЗПБ с горчивина заяви - щабът е управлявал кризата добре, но за съжаление това не се оценява.

 

"Този прехвален план на МЗ трябваше да се съобрази с новото ни силно оръжие – ваксините. МЗ не прави нищо по въпроса. Да, щабът затваряше през 2020 г., но тогава нямаше ваксини", коментира той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 9478 |13.08.2021 Ген. Валери Григоров: ГЕРБ вече го забравихме. Не виждаме нещо от протестите да е постигнато до момента . 2| 2987 |13.08.2021 Стефан Янев: В момента ситуацията с пожарите е овладяна . 18| 21501 |13.08.2021 Проф. Ивайло Дичев: Няма такъв народ. Наистина . 22| 5275 |13.08.2021 Проф. Александър Маринов: Връщането на ГЕРБ е абсолютно невъзможно, това е изпята песен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads