Реклама / Ads
53| 14223 |17.12.2023 НОВИНИ

Проф. Келбечева: Не сме освободени от никакъв монархофашизъм, а окупирани за три години. България е военният трофей на Сталин

.
Проф. Евелина Келбечева Източник: БНР
"Монументите като МОЧА в София - това са желоните на пропагандата, не са изкуство. Точно обратното е. Това е една непрекъснато ескалираща комунистическа пропагандна машина, която създава и фалшивата история на България". Това коментира проф. Евелина Келбечева. "Не сме освободени от никакъв монархофашизъм, България е окупирана и в продължение на три години", посочи тя и заяви: "България е в истинския смисъл на думата военният трофей на Сталин".
 

Във времето на първите години след Втората световна война и началото на управлението на т.нар. „народна власт“ у нас започват да се строят съветските монументи, обясни тя в ефира на bTV. 

 

През 2021 г. излезе филмът „Второто освобождение“, който проследява именно този период. Един от неговите автори историкът и преподавател в Американския университет - проф. Евелина Келбечева. Още при излизането на филма, професорът посочи:

 

"Второто освобождение от Червената армия ни струваше 133 милиарда".

 

"Второто освобождение е една от на-големите фалшификации. Ние не сме освободени, а окупирани от Червената армия до 1947. Но в учебниците за Съветската армия, че е окупатор, нямаше и една дума. Финансово това ни струва 133 мрд. Близо три четвърти от БВП отива за Червената армия. Въпреки че даваме 33 000 жертви във войната, не ни е признат статут на воюваща страна, каза тогава тя. 

 

В Благоевград от години тя е част от преподавателския колектив на Американски университет. Срещата на репортера Цвети Петрунова с професора е пред монумента "Движения" на Павел Койчев. Тази скулпторна група в последните моменти на тоталитарния комунистически режим е била пред заплахата да бъде претопена по искане на тогавашния кмет.

 

Исторически вярно ли е че, съветската армия освобождава България?

 

"Първо, тя тогава не е съветска, нарича се червена. Второ, всички дипломатически документи ясно показват какво става - че на България е обявена война от Съветския съюз, което позволява на съветите да създадат най-голямата шпионска мрежа в Югоизточна Европа – на територията на България", посочи проф. Евелина Келбечева.

 

В такъв случай има ли за какво българският народ да бъде признателен в контекста на 50-те години, когато е построен паметникът?

 

"Няма нито една дума в този надпис, която да е вярна. "Признателният български народ" е, разбира се, едно клише на пропагандата на тоталитарната комунистическа власт. Има огромна част от българския народ, който по никакъв начин не може да бъде признателен за това какво следва от окупация на България от Червената армия.

 

Ние не сме освободени от никакъв монархофашизъм, България е окупирана и в продължение на три години през нашата територия преминават около 600 хиляди военнослужещи на Червената армия. И веднага след окупацията започват грабежи, убийства, изнасилвания до такава степен, че даже Георги Димитров, който тогава все още е в Москва, пише на Сталин писмо, в което казва - "Вземете мерки". Интересен е мотивът на Димитров да поиска да се вземат мерки - защото това уронва престижа на Червената армия. Не защото е антихуманно, нечовешко, не защото зверствата не са провокирани по никакъв начин", посочи още професорът. 

 

“Няма такова нещо като освободителна мисия. Червената армия освобождава България от какво, от кого? Ние никога не сме били окупирани от германците. България е в истинския смисъл на думата военният трофей на Сталин. Даже в нотата, с която обявяват война на България, се чудят покакъв начин да оправдаят тази окупация, защото няма нито причина, нито претекст за това”.

 

Защо тази пропаганда още е част от учебниците?

 

“При обсъждането на новата програма по история за гимназиите в България, две неща дори не бяха допуснати да влязат в новите учебници. Едното беше историята на трите години окупация на България от Червената армия, която довежда до най-голямата политическа, финансова, стопанска и социокултурна криза в българското общество. Няма друг момент в новата българска история, който в такава степен да унищожи социокултурната динамика на българското общество и да разори българската държава”. 

 

По думите ѝ хората, които не позволяват тези факти да се изучават в училище, "ужасно се страхуват това да не стане част от публичното знание в България".

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 7930 |17.12.2023 Путин заплаши Финландия - създава Ленинградски военен окръг, възможно е да струпа войски . 11| 9781 |17.12.2023 Италия по-евтина от България за зимен туризъм . 1| 4092 |17.12.2023 Министър Славов: След Конституцията, ще има изцяло нов Закон за съдебната власт . 7| 7197 |17.12.2023 Конституцията мина на второ четене в комисия. Депутатите ограничиха президента при избора на служебен премиер /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads