Реклама / Ads
31| 7511 |12.12.2023 НОВИНИ

С кран махат МОЧА от центъра на София /обновена/

.
Започна премахването на Паметника на Съветската армия. Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев публикува снимки в профила си във Facebook, на които се вижда издигнат високо кран. Предстои да бъде доизградено скелето и да се демонтират най-високите фигури. После те ще бъдат сортирани, описани и извозени до мястото, на което ще се съхраняват - държавен имот под охрана. Все още обаче той не е известен.
 

"Демонтаж на Паметника на Съветската армия. МОЧА отива в историята, където отдавна му е мястото. “Е това ли е сега най-важното?!” - ще кажете. “Аман от глупости, оправете вместо това тротоарите!” - ще кажете. Тротоарите ще ги оправим. Обаче столицата е нещо повече от тротоарите, по които вървим. Столицата е сърцето на една държава и нейната посока, и нейното знаме, и нейното лице пред света. 

 

Монументът на окупационната червена армия сигурно не е най-големият проблем на нашата столица. Обаче е най-знаковият проблем, и за София, и за България. Защото тук не говорим за камъните и плочите и скулптурите. Говорим за сянката на една огромна подмяна, която този окупационен символ хвърля не просто над столицата, а над цялата ни история от освобождението насам. 

 

Не махаме просто монумент, връщаме си възможността да осмислим историята през собствената си призма, вместо през тази на руската пропаганда. Връщаме си възможността да не ни е срам, когато децата ни питат “Защо е тук този паметник?”. Връщаме си свободата на небето над София", написа Мирчев.

 

Паметникът не е реставриран от 70 години. Скулпторът Марин Марков, автор на експертизата, заяви пред медиите, че паметникът е нацепен, особено в краката на войника, където има 4-5 см пукнатини.

 

"Основната причина за това е, че едно време паметникът, когато е монтиран, са наляли бетон в краката на фигурите, прониква влага. Не можем да говорим за “бронзова болест", допълни той.

 

Премахването на Паметникът на Съветската армия (МОЧА) от центъра на София предизвика огромни брожения в обществото. Преди няколко дни  кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков обяви, че демонтирането ще започне в рамките на до месец, след като от областната управа заявиха, че МОЧА е опасен за хората и се нуждае от спешна реставрация.

 

Общинските съветници от БСП заявиха, че няма да позволят паметника да бъде преместен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3749 |12.12.2023 Ще има ли сняг за Коледа? . 15| 3791 |12.12.2023 Зеленски в САЩ: Срещна се с Кристалина Георгиева, договори милиони за Украйна . 3| 3797 |12.12.2023 Протестите срещу БФС: Временна комисия проверява имало ли е полицейско насилие . 1| 3878 |12.12.2023 Премиерът Денков ще отговаря на въпроси на живо във Facebook

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads