Реклама / Ads
20| 5164 |07.12.2023 НОВИНИ

Започва демонтажът на МОЧА!

.
Предстои демонтаж на фигурите на Паметника на Съветската армия, съобщи кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков.
 

"Ако някой се чуди какво става: подписахме внесения от областната управа ПБЗ за демонтаж на фигурите и започна изпълнението", написа във Facebook Трайков, след като по-рано днес около Паметника на Съветската армия - наричан още МОЧА (Монумент на червената окупационна армия), се появи нова допълнителна ограда около паметника заради безопасността на гражданите.

 

Поставянето на новата ограда дойде от страна на областната управителка на София-град Вяра Тодева.

 

От обявените заключения от изследването на Паметника на Съветската армия става ясно, че състоянието на монумента показва неотложност от спешна реставрация, за която е необходим демонтаж и преместване.

 

"Паметникът не е поддържан през последните 70 години, в резултат на което са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува реална опасност от отделяне на елементи от фигурите. Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка корозия на укрепващата метална конструкция и "бронзова болест" (меден хлорид). При това състояние на паметника са възможни сериозни инциденти с граждани. За предотвратяването им е необходимо поставянето на допълнителна ограда, което ще се случи в рамките на деня днес, 7 декември", посочиха от Областната администрация.


Предстои стартиране на обществена поръчка за реставрация на бронзовите фигури и барелефи, както и за изготвяне на проект за трайното им преместване, съгласно решението на Столичния общински съвет, се казва още в съобщението.


Реставрацията ще запази художествената стойност на скулптурите, за да могат да бъдат изложени като експонати на място, което ще бъде идентифицирано след обстоен преглед на всички възможности.

През март 2023 г. Столичният общински съвет прие окончателно МОЧА да бъде преместен от Княжеската градина в Музея на социалистическото изкуство. Предложението за премахването бе на "Демократична България".

 

Въпреки че администрацията говори за премахване на монумента заради безопасност, гражданските искания за демонтаж имат и геополитически характер.

 

От началото на войната на Русия в Украйна множество пъти МОЧА е ставал обект на справедливи атаки от подкрепящите Украйна с искането да бъде преместен от центъра на София. Паметникът се приема за символ на руските зависимости на България, като невъднъж протестиращи От началото на войната на Русия в Украйна множество пъти МОЧА е ставал обект на атаки от подкрепящите Украйна с искането да бъде преместен от центъра на София. Към момента паметника се приема за символ на руските зависимости на България, като невъднъж протестиращи зоват за премахването му.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4583 |07.12.2023 "Уроците на Блага" във Вършец - ало-измамници оскубаха с 69 500 лв възрастна жена . 2| 4440 |07.12.2023 Кумът на Путин Медведчук включи Сърбия активно в проруското пропагандиране . 1| 14708 |07.12.2023 Депутатите приеха нови счетоводни правила . 1| 4655 |07.12.2023 Великобритания: Русия е извършила кибератаки срещу британски политици, активисти и журналисти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads