Реклама / Ads
39| 4720 |08.12.2023 НОВИНИ

Трайчо Трайков каза кога окончателно падат фигурите на МОЧА

.
Трайчо Трайков
Според плана фигурите от МОЧА трябва да бъдат демонтирани в рамките на 30 дни. Това заяви кметът на "Средец" Трайчо Трайков.
 

Той коментира и какво ще се случи след демонтажа на Паметника на Съветската армия, известен като МОЧА - Монумент на окупационната Червена армия. 

 

"Това е тема на творческо усилие, консултация. Премерване на идеи. В кабинета си имам цял шкаф от идеи какво да има там", посочи Трайков в ефира на БНТ.

 

По думите му част от идеите включват запазването и използването на фундаментите. 

 

"Например, ако там е просто един хубав парк от постамента няма да има нужда. Ако е някакъв паметник, фундаментът може да се използва. Според мен няма да е лошо да е един хубав парк, както е било преди", отбеляза Трайков. 

 

"Конструкцията загуби битката с времето. В момента се процедира отговор на тези реалности. Предвижда се демонтиране и преместване на друго място, където да се възстановят и съхранят. Монтират се оградите, които очертават достъпа на техника за демонтажа."

 

Вчера районният кмет обяви, че предстои демонтаж на фигурите на Паметника на Съветската армия.

 

"Ако някой се чуди какво става: подписахме внесения от областната управа ПБЗ за демонтаж на фигурите и започна изпълнението", написа във Facebook Трайков, след като по-рано вчера около МОЧА се появи нова допълнителна ограда около паметника заради безопасността на гражданите.

 

През март 2023 г. Столичният общински съвет прие окончателно МОЧА да бъде преместен от Княжеската градина в Музея на социалистическото изкуство. Предложението за премахването бе на "Демократична България".

 

Въпреки че администрацията говори за премахване на монумента заради безопасност, гражданските искания за демонтаж имат и геополитически характер.

 

От началото на войната на Русия в Украйна множество пъти МОЧА е ставал обект на справедливи атаки от подкрепящите Украйна с искането да бъде преместен от центъра на София. Паметникът се приема за символ на руските зависимости на България, като невъднъж протестиращи От началото на войната на Русия в Украйна множество пъти МОЧА е ставал обект на атаки от подкрепящите Украйна с искането да бъде преместен от центъра на София. Към момента паметника се приема за символ на руските зависимости на България, като невъднъж протестиращи зоват за премахването му.

 

ФрогНюз


 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4799 |08.12.2023 ISW: Колкото войници мобилизира Русия, толкова и губи на фронта . 5| 4176 |08.12.2023 Очаква се "бавната писта" на конституционните промени да започне днес . 1| 4421 |08.12.2023 Хиляди менори на фронта. Започна еврейският празник Ханука . 2| 4312 |08.12.2023 САЩ налагат санкции заради нападенията на хутите в Червено море

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads