Реклама / Ads
3| 2574 |19.04.2023 НОВИНИ

Проф. Киров: Темата с ротацията за председател на НС е джентълменско споразумение

.
Източник: БГНЕС
По темата с ротацията за председател на Народното събрание става дума за едно джентълменско споразумение между двете най-големи коалиции, което не нарушава буквата на конституцията. Разбира се, остава лош привкус за началото на работата на това Народно събрание, защото излиза, че джентълмените са само в ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС
 

Да се прави ротация между две парламентарни групи е акт на силово действие, с което казват: "Не ни интересуват останалите, ние сме си самодостатъчни". Това заяви в интервю за Nova News бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

 

По думите му това споразумение се формализира като решение на парламента, което вече би било противоконституционно.

 

Проф. Киров изрази мнение, че един от възможните варианти е 49-ото НС да приеме определен набор от закони и след това да се разпусне, оставяйки служебното правителство на власт. И добави, че най-вероятно от следващата седмица президентът Радев ще започне да връчва проучвателните мандати.

 

Проф. Киров формулира хипотезата, че ПП-ДБ и ГЕРБ не водят разговори за редовен кабинет.

 

Много е възможно, освен юридическите екипи за законодателната програма на парламента, да има втора група от представители, които се занимават с най-съществения въпрос – дали ще се прави коалиционно правителство. Струва ми се, че такива разговори вървят. В крайна сметка така е по целия свят – първо се водят конфиденциални разговори за политическата програма на правителството, след това по структуратата и накрая за персоните в кабинета. Ако обаче тези разговори не са започнали и президентът ускори процедурата, ще ги постави в доста трудна ситуация, допълни той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 43580 |19.04.2023 Пачамама среща Шкембетатко или Какво вири кочът на Виракоча? Проф. Индиана Овчаров този път наистина откри Храма на обречените . 3| 2724 |19.04.2023 Проф. Маринов: България е страната на неограничените възможности, всичко може да се случи . 6| 2908 |19.04.2023 Проф. Янаки Стоилов: Конституционните промени са крайно средство . 6| 2682 |18.04.2023 Проф. Киров: В момента върви игра на надлъгване между президента и първите две парламентарни групи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads