Реклама / Ads
4| 3377 |17.02.2021 НОВИНИ

Проф. Кръстев: Ако разрушим Къщата с ягодите, затваряме прозореца към историята

.
Източник: БГНЕС
Къщата с ягодите е безспорна ценност, която трябва да бъде съхранена на своето място без да се нарушава нейното достойнство.
 

Това коментира проф. Тодор Кръстев, почетен председател на Българския национален комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места.

 

„Като архитектура, с нейните изразителни фасади, с нейните интериори. Познавам тяхното състояние към 2016 година – врати с кристални стъкла, витражи, ламперии, вградени мебели. Ценна е в своята цялост, но тя е ценна със своята автентичност. Тя е един прозорец към историята. Разбираме как са живели хората тогава, как са строили, какво са харесвали. Ако я разрушим, ние затваряме този прозорец“, обясни той пред БНР.

 

Възможен ли е демонтаж и след това реставриране по автентични данни, каквато идея имаше собственикът на историческата сграда Валентин Златев? Има ли тенденциозност в разрухата на подобни сгради?

 

„Това се превръща в една доста добре усвоена практика в последно време – да се направи така, че една сграда да се разруши, която е паметник на културата, културна ценност и след това да се преизгради, евентуално. Тютюневите складове в Пловдив си спомняте как изгоряха. Или сградата се оставя без поддържка, докато стане опасна, за да бъде разрушена или сама да рухне. На „Алабин“ рухна една сграда паметник на културата и уби две момичета. Или се прави експертиза, която доказва, че няма друго решение, освен събаряне“, коментира Кръстев.

 

„Въпросът е дали една стара, „болна“ сграда, в лошо състояние - като Къщата с ягодите, може да бъде спасена. Разбира се. Това е същността на консервацията, която има на разположение най-съвременните постижения на науката и техниката да „излекува“ паметника. Както са били „излекувани“ преди години паметници в много тежко състояние, в Старинен Пловдив например. Както се спасяват хиляди стари сгради по света, без да се събарят и преизграждат“, категоричен е специалистът.

 

Твърди се, че няма друго добро решение извън събарянето на Къщата с ягодите, за което се използва евфемизма „демонтиране“, каза още проф. Кръстев. „Тоест да се направи нейно копие. Твърди се, че при всяко друго решение къщата щяла да бъде опасна“

 

Той предлага експертизите да бъдат публикувани в пълен обем, за да се запознае обществеността с тези аргументи.

 

Къщата с ягодите е частен случай, но той илюстрира тенденция, която у нас е вече в ход, подчерта Кръстев.

 

„Ние сме в процес на постепенна подмяна на автентични български ценности с техни копия, което е удар върху тяхната ценност.“ 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 10915 |14.02.2021 Проф. Дайнов: Борисов e дебелокож към протестите, но не и към поделените с ДПС порции . 45| 10259 |13.02.2021 Проф. Минеков: Аз не бях на площада, за да стигна до този политически формат . 24| 5401 |12.02.2021 Проф. Кожухарова: Които предлагат болезнено тестване на децата, нека те се подложат първо . 31| 4677 |12.02.2021 Проф. Генчо Начев: Ако стигнем цифрата 200, ще се мисли в насока затягане на мерките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads