Реклама / Ads
2| 2816 |21.10.2022 НОВИНИ

Проф. Кръстева: Парламентарният блокаж работи за президента и антисистемните партии

.
Анна Кръстева
Ситуацията в момента в България чисто електорално работи за антисистемните партии, а политически работи за президента. Ако първите правителства на Румен Радев бяха наистина служебни и не се намесваха по никакъв начин в геополитическата ориентация на България, то последните дават заявка за преориентация на геополитическите ни нагласи, както и за пренаписване на политическия ни модел като президентски със силна ръка, която знае какво прави.
 

Това са негативните уроци от тези натрупващи се служебни правителства и от нарастващото политическо самочувствие на президента. Политическата сцена е така затлачена, че президентът няма губещ ход. Това каза Анна Кръстева, политолог, пред Блумбърг.


Румен Радев е във втория си мандат, това е неговата кариера на президент, но тези нарастващи политически апетити ясно показват, че се готви следващ политически проект и буквално в реално време с инструментите на реален кабинет и реални министри се пробват ходове, за да се види какво работи и какво не работи, каза събеседникът.


„Всички ние, българските граждани, да бъдем лабораторията на един нов политически проект, ето това е изключително опасно за българската демокрация”, подчерта Кръстева.


Не сме единствените в Европа, които преживяват политически драми. Политическото време е полудяло навсякъде, във Великобритания - страната с вековна традиция, министър-председател си подава оставката след рекордно кратко време на поста – само 45 дни. У нас трети ден тече първият ден на Народно събрание.


В момента се разиграват възможните и невъзможни сценарии за правителство, затова се блокира изборът на председател на Народно събрание. Виждаме как различните формули за правителство се слагат на масата и се разиграват възможните комбинации за съставяне на мнозинство. Като извод от случващото се можем да кажем, че виждаме как намалява политическата тежест на големите партии и нараства политическата тежест на малките партии.


„Всички сега са взрени в малките партии, защото разковничето е при тях. Без тяхната подкрепа никаква конфигурация не може да се направи”.


„Продължаваме промяната” непрекъснато настоява Бойко Борисов да дойде и да седнат лидерите, за да се разберат. Това е извикване на извънпарламентарни механизми, за да решат парламентарна криза, каза политологът.


„Ние сме парламентарна република. Парламентът и по Конституция е автономен. Защо непрекъснато трябва да се търсят извънпарламентарни средства”, попита Кръстева и даде пример и друго предложение със същата логика, а именно за свикване на Кръгла маса.


„Кръглата маса беше тогава, когато нямаше демократичен парламент и демокрация. Тя беше прелюдията, за да бъде избран плуралистичен демократичен парламент. Как след 30 години парламентарна демокрация ще се връщаме към извънпарламентарни форми”.


Има съгласие - и партийно, и гражданско за големите приоритети, а в същото време има огромен блокаж. Това се случва, защото има друга разделителна линия – това е отношението към корупцията. По тази линия партиите, които геополитически са на една и съща вълна, се разделят. Голямата игра на ГЕРБ е да се замете, да се забрави това разделение, посочи Кръстева.


Всички в българското общество са възмутени от случващото се в парламента. Всички казват – ако ние престанем да си вършим работата, както те не си я вършат, какво ще стане с тази държава. Държавата върви към провал, стремително лети надолу, каза още събеседникът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4119 |21.10.2022 Проф. Ева Соколова: Путин не спи и за българските русофили пари винаги има . 0| 2770 |20.10.2022 Проф. Иво Петров: Гражданското общество трябва да поставя правилата и дневния ред . 9| 4256 |20.10.2022 Проф. Пламен Киров: От ПП не направиха крачка назад с оттеглянето на Минчев, може да очакваме още две кандидатури . 0| 6043 |20.10.2022 Проф. Слатински: ГЕРБ и Борисов не съзнават собствената си агония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads