Реклама / Ads
3| 4270 |24.01.2021 НОВИНИ

Проф. Ал. Маринов: Логично е президентът Радев да се кандидатира за втори мандат

.
Александър Маринов
”Логично е президентът Румен Радев да се кандидатира за втори мандат и смятам, че ще го направи. Той доказа, че в България политика може да се прави по друг начин”, заяви проф. Александър Маринов от Стратегическия съвет към президента.
 

Той подчерта, че държавният глава е имал добри 4 години и посочи, че той има висока подкрепа от гражданите: "Когато имаш такава подкрепа от гражданите, тя винаги може да се организира по определен начин, но това не означава, че трябва да се прави партия или някаква друг политическа организация. Това са различни неща".

 

По думите на проф. Маринов пред БНР конфликтът на президента с изпълнителната власт не е самоцелна задявка или лична кавга, а принципно различие относно начина, по който се управлява България, и резултатите от управлението. Той беше категоричен, че който и да е управляващ и управлява лошо, би получил същите оценки от Стратегическия съвет към президента и това не би променило техните предложения.

 

Във връзка с представения преди дни Стратегически документ и предложението за нов модел на управление проф. Маринов коментира, че това е план и вече са работи по редица стъпки, които визират конкретни стъпки за преодоляване на констатираните "недъзи":

 

"Ще има ново, по-конкретно ниво, което стъпва на Стратегическия документ".

Той коментира, че на политическия терен в България не се вижда "играч", който би могъл да промени начина, по който функционира държавата:

 

"Очевидно към момента няма такъв готов и силен играч, но има силно желание от страна на гражданите да намерят ново политическо представителство в лицето на партии и политици, които да започнат промяната. Тази промяна няма да е нито бърза, нито лесна, но трябва да започне. ... Това е процес и той започва, независимо дали президентът го иска, или - не. Това е въпрос на тенденции в българското общество, а не е нещо, което се е ограничило в тези няколкостотин квадратни метра между президентството и изпълнителната власт".

 

Според него недоволството в обществото не е затихнало и то не се е примирило с начина на управление.

 

В предаването "Неделя 150" проф. Александър Маринов заяви, че по темата за ареста на руския опозиционер Алексей Навални не са излезли с коментар и други президенти на европейски държави:

 

"Това е въпрос на преценка. И самата реакция на българското правителство е особена - през социалните мрежи, официална институционална реакция няма. ... Съгласен съм с президента, че премиерът и управляващите трябва да се изкажат по проблемите, които засягат българското общество, а те са доста сродни на това, което се случва в Русия".

 

Той беше категоричен, че не трябва непременно да се произнасят българските политици по неща, които се случват в други държави, и уточни, че това трябва да се прави по степен на национална значимост и дали засяга български граждани зад граница.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 3752 |22.01.2021 Проф. Кантарджиев официално потвърди - и у нас е регистриран британския щам . 31| 5084 |22.01.2021 Републиканци за България настояваме проф. Илия Гюдженов да поднесе публично извинение на сънародниците ни в чужбина . 14| 3272 |22.01.2021 Проф. Богов: Невъзможно е към днешна дата отварянето на заведения и молове . 42| 3665 |22.01.2021 Проф. Балтов: В никакъв случай не трябва да разхлабваме мерките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads