Реклама / Ads
6| 2633 |21.04.2023 НОВИНИ

Проф. Маринов сравни сформирането на стабилно управление със световното по футбол от 1994-а

.
Източник: стопкадър
Сформирането на стабилно правителство продължава да изглежда твърде трудна задача, а нови избори остават по-вероятния вариант. Това коментира в "Денят започва" проф. Александър Маринов, съветник на служебния премиер Гълъб Донев и бивш председател на стратегическия съвет към президента Румен Радев.
 

Според проф. Маринов към момента липсват предпоставки за съставяне на кабинет между първите две политически сили.

 

"Да искаме от партиите да сформират стабилно управление е все едно да искаме от националния отбор по футбол да повтори постиженията си от 1994-а година. Много добре би било да се излъчи правителство и аз се надявам това да стане, но вариантът с нови избори си остава по-вероятен. Кога ще се случат зависи от процесите в Народното събрание - как ще работи, какви междинни резултати ще има, дали ще потръгне съвместната законодателна работа. Законодателната програма е само рамката, но изпитанията ще дойдат, когато стане въпрос за съдържанието", посочи той.


Проф. Маринов коментира и по-бързото придвижване към конституционните процедури по връчването на мандатите от страна на президента Румен Радев. Изтъкна, че практиката познава различни случаи и напомни, че осигуряването на допълнително време на политическите сили от 48-ото Народно събрание не даде резултат.

 

"Практиката познава различни случаи. В дадения случай, според мен, той наложи темп, с което даде знак, че не само той, но и българските избиратели очакват това народно събрание да работи без протакане и политически игрички и както виждате, изглежда, че този подход дава резултати. Всичко е въпрос на това дали думите ще се превърнат в дела. Ако Народното събрание заработи по законодателната си програма и бюджета, тогава няма основания да бъдат допълнително пришпорвани парламентарните сили.

 

Междувременно ще текат преговорите за правителство, но всичко зависи от това дали времето се използва ефективно, а не просто за протакане. Принципната разлика е дали партиите имат нужда от време да си свършат работата, или искат да протакат за да им е удобно еди кога си да има избори", каза Маринов.


Според него, ако втория мандат отиде при ПП-ДБ, те няма как да реализират без подкрепата на ГЕРБ.

 

Проф. Маринов определи като несериозна и нереалистична идеята служебното правителство да продължи под формата на редовен кабинет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6400 |19.04.2023 Проф. Евгений Дайнов: Гълъбите са чисти предатели . 3| 2616 |19.04.2023 Проф. Киров: Темата с ротацията за председател на НС е джентълменско споразумение . 3| 2766 |19.04.2023 Проф. Маринов: България е страната на неограничените възможности, всичко може да се случи . 6| 2968 |19.04.2023 Проф. Янаки Стоилов: Конституционните промени са крайно средство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads