Реклама / Ads
1| 2196 |08.08.2024 НОВИНИ

Започнаха консултациите при президента за правителство. Има и други кандидати за премиер освен Главчев /на живо/

.
В президентството
Президентът Румен Радев свика консултации с парламентарните групи днес във връзка с назначаването на служебно правителство.
 

"Знам, че времето е ценно, защото на практика предизборната кампания започна. За съжаление 50-ото НС не успя да излъчи правителство и отиваме към поредните предсрочни избори. За да насроча дата за тях трябва да се проведат тези консултации, да се определи кандидат за служебен министър -председател. Негова задача е провеждането на честни, прозрачни, открити избори. Съгласно приетите промени в Конституция възможностите ми са силно ограничени. Пристъпих към разговор с всички потенциални министър-председатели. Тези разговори не са приключили окончателно. Убеждението ми, че не трябва да бавим повече процеса. Трябва да има яснота", каза държавният глава Румен Радев.

 

"Не бихме искали да влизаме в това, което попада във вашите правомощия - да изберете премиер и по негово предложение да се състави кабинет. Единственият коментар, който правим, е че основната задача на служебния кабинет е да осигури честни избори. И друг път сме казвали, че нямаме доверие в сегашния вътрешен министър Калин Стоянов, това не е само защото аз съм работил с него и имам достатъчно информация и лични впечатления, че има проблем. Също така има и данни, които показват, че имаме основание за това. Нашият призив е, че когато със следващия министър-председател обсъждате състава на кабинета, ако може да вземете предвид това и да потърси друг ръководен състав на МВР", каза Николай Денков от ПП-ДБ.

 

Вчера държавният глава той посочи, че все още провежда разговори с хората, които са в листата от възможности. Списъкът става все по-кратък - от 10-те варианта за служебен премиер са останали седем, защото позициите на омбудсмана и неговия заместник не са попълнени. Рая Назарян, като председател на Народното събрание, вече отказа.

 

Настоящият служебен министър-председател Димитър Главчев е готов да остане, ако бъде поканен. Подуправителят на БНБ Петър Чобанов заяви, че е възможно да приеме.

 

Румен Радев уточни, че когато назначи служебното правителство, ще обяви и датата за изборите.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2183 |08.08.2024 Боряна Калейн с отличен старт на Олимпийските игри . 21| 3654 |08.08.2024 Илия Налбантов за ФрогНюз: Украинските военни формировния са завзели до 400 кв. км. от Курска област. Целите са две... . 11| 2159 |08.08.2024 Светият Синод доволен от закона срещу половата идентичност, самоопредели се като наша "грижовна майка" . 7| 2321 |08.08.2024 Адвокат: През 1968 г. хомосексуалните актове в социалистическа България са декриминализирани. Сега пак ги криминализираме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads