Реклама / Ads
4| 2807 |12.04.2023 НОВИНИ

Проф. Маринов: Това е супер екзотична идея - служебното правителство да остане редовно

.
Проф. Маринов: Народното събрание е вече свикано и именно то носи отговорност Източник: БГНЕС
От доста обстоятелства зависи кога ще са следващите предсрочни избори. Това заяви в интервю за Nova News проф. Александър Маринов, съветник на служебния премиер Гълъб Донев.
 

Той напомни, че от днес вече депутатите ще са тези, от които ще зависи какво ще се случва в страната през следващите месеци.

 

Каквото и да правят или каквото и да не правят депутатите, Народното събрание е вече свикано и именно те ще носят отговорност за случващото се в страната в следващите месеци. Тази тяхна отговорност няма да бъде пренебрегната от народа, разясни проф. Маринов.

 

По думите му една част от решенията, които трябва да вземе парламентът, ще имат отражение върху присъединяването ни към еврозоната и Шенген.

 

„Ако приемем, че нормалното функциониране на демократичните институции е част от европейските стандарти, то всеки по-нататъшен провал на парламента ще влошава качеството на демокрацията и ще се отдалечаваме от Европа”, добави той.

 

На въпрос как разчита реакцията на Борисов днес, който стана от мястото си, докато президентът Румен Радев отиваше към парламентарната трибуна за обръщението си към народните представители, проф. Маринов отбеляза, че такова би трябвало да бъде поведението на всеки един депутат в залата.

 

Но все пак Борисов е хитър и опитен политик, добър демагог. Той преследва своята цел, която е да извади партията от изолацията, както и да потърси политическата си реабилитация, коментира съветникът на Гълъб Донев.

 

Относно идеята на лидера на ГЕРБ служебното правителство да остане редовно проф. Маринов смята, че това е "супер екзотична идея", и попита защо депутатите трябва да взимат служебното правителство, а не си подберат собствени хора.

 

В хода на интервюто проф. Маринов съобщи, че бюджетът ще бъде внесен най-късно до края на април, освен ако дотогава няма излъчено редовно правителство.

 

„Служебният кабинет е длъжен по закон до края на месеца да внесе проектобюджета, но парламентът е този, който трябва да го гласува и да вземе трудните решения”, подчерта той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2683 |12.04.2023 Проф. Киров: Българите не гласуват август и по Коледа, но ще ни се наложи и тогава ще настъпи национална драма . 12| 3739 |11.04.2023 Проф. Янакиев: Борисов лукаво употребява ”Възраждане” . 11| 3143 |11.04.2023 Георг Георгиев скочи на Бориславова за отказа от депутатското място, това е пример за "правната посредственост" . 3| 2704 |11.04.2023 Проф. Тодор Танев: Не можем да чакаме политическият тестостерон у всички да спадне, за да станат по-мъдри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads