Реклама / Ads
5| 6321 |06.09.2010 НОВИНИ

Проф. Марков: 125 г. след Съединението българите пропускат националното помирение

.
През годините на комунизма и управлението на Тодор Живков, българите бяха позабравили деня на Съединението – 6 септември. През същия месец има една близка дата – 9 септември, която беше обявена за официален празник. А двата звездни мига в българската история – Съединението, 6 септември и Независимостта, 22 септември, бяха под сянката на комунистическия 9 септември.
 

Това казва в интервю за Frognews.bg шефът на Института по история към БАН проф. Георги Марков. Според него точно тези две дати трябва да бъдат тържествено чествани. Те трябва да ни карат да се чувстваме горди като народ. Защото само 7 години след Берлинския конгрес, според който България бе разпокъсана на пет части, нашият народ наруши волята на Великите сили и обяви преди 125 години Съединението на Княжество България и Източна Румелия против Берлинския договор, изтъква ивестният историк.

Силата на това събитие е в това, че всички се обединяваме – както народа, така и управляващите. В името на една обща кауза съществуващите преди 125 г. две партии - либералната и консервативна, загърбват различията. Своята отговороност поемат и Петко Каравелов, като министър председател и Стефан Стамболов, в качеството си на председател на Народното събрание. Тоест, тези три важни фактори се обединяват и застават начело на Съединението. Това е дело, с което ние трябва да се гордеем, категоричен е Георги Марков.

Историкът отчита, че е тъжно, но след Съединението не сме успели да постигнем национално помирение. Това не се случи и през последните 20 години, когато започнаха промените към демокрация. По този повод аз винаги съм давал за пример Испания, която е преживяла една страшна гражданска война между 1936-1939 година, в която загиват над 1 милион испанци. И въпреки това победителят Франко стигна сам, или може би някой му я бе подсказал, идеята за помирението. Той издигна един паметник, на който написа “Всички те загинаха за доброто на Испания”. Там са погребани и комунисти, и социалисти, и анархисти, и монархисти, и какви ли не още, защото всеки испанец, независимо от това каква идеология е изповядвал и за какво е умирал, той го е правил за доброто на Испания. Това обаче в България не се случи и затова сега едни се покланят на братската могила, други се покланят на параклиса пред НДК, отчита историкът.

Според него най-важната поука от Съединението е поставена на главния вход на НС. Там има надпис: “Съединението прави силата”. Затова моето пожелание към българските депутати и управляващи, които предпочитат да влизат в парламента през задния вход е от време на време да поглеждат към този девиз, съветва историкът.

Какво още казва историкът за ролята на княз Батенберг, защо Русия е сред явните противници на Съединението, необходим ли е нов прочит на историята ни, и кой да бъде националният ни празник, четете в ИНТЕРВЮ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5029 |02.09.2010 Лидерски амбиции и мераци поругават юбилей от Съединението . 13| 5072 |06.08.2010 Проф. Борисова: Системата ни е болна, трябва ни лечение . 68| 9214 |04.08.2010 Проф. Юлиан Вучков: Иван Костов е най-добрият ни политик . 86| 7677 |17.04.2010 Проф. Петков: Борисов ще успее само в правителство с Костов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads