Реклама / Ads
12| 6524 |27.05.2013 НОВИНИ

Проф. Миланов: Моментално трябва да се изгони шефът на НЗОК

.
Няма да се оправят нещата само със закон. Ако ти създаващ тежка нетърпимост към лекарската професия, озлобяване на хората към лекарите и озлобяването на лекарите към хората, един закон не е достатъчен.
 

Защо журналистите не изкараха пред камерите тази пияна пикла. Законът я пази, защото е дете, но 4 промила е алкохолна кома. Трябва да излезем и да протестираме като гилдия, защото, ако имаме условията на турските лекари - ще се подобри от тях. Това заяви проф. Милан Миланов в сутрешния блок на БТВ по повод случая с пребитите лекари в Овча купел.

Според бившият социален министър Иван Нейков проблемът не е само в закона, а в това как го прилагаме. Не може, например, да ти предлагат работа и ти да я отказваш, защото си учил за друго. Обществото ни няма нагласа да спазва правила. Винаги в подобна ситуация се прилага анонса, че ни трябва повече държава. Другият голям анонс сега към бизнеса е, че ще се премахнат бариери, но кой ги създава. Притеснителното е, че се създава закон, а не се следи как се спазва, смята още той.

На въпрос дали трябва твърда ръка в сферата на здравеопазването, Миланов, заяви, че това не се налага, защото те са една саморегулиращата се сфера. Първото нещо, което трябва да направи здравният министър е да умири системата и моментално да изгони шефа на НЗОК. Той създава такъв хаос, който води до неплащане от страна на болниците. Как здравният министър ще моли в Парламента д-р Цеков!? Кой е д-р Цеков, парите в НЗОК да не се негови!? Пациентът беше сплескан. Той трябва да бъде изваден от системата, просто да върви с едно картонче и знае, че ще получи услуги в точния обем. Да, пациентът има право на избор. Не може правилата да се променят постоянно. Финансовите отношения са между лекарите и Касата, пациентът трябва да е извън система. Трябва да се направи реформа на структурната болнична помощ. Софийската лекарска колегия ще направи една кръгла маса по този повод, каза още проф. Миланов.

В момента няма друго послание освен това, че ще похарчим повече пари в социалната сфера. В тази сфера, което и да хванеш - все е закъсняла реформа. Дошло е време да се раздели министерство на труда и социалната политика, много е голямо и много сложно. Ако искаме изход от кризата трябва специално внимание към пазара на труда. от криза не се излиза като се вдигат социалните помощи, категоричен е Иван Нейков.

Няма опция да стана отново министър. Във всяка мъгла, която се заформи в България, е замесен един Иван, в случая - аз, каза още бившият социален министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 6138 |24.05.2013 Проф. Илчев плаши новия парламент с протести . 5| 5317 |23.05.2013 Проф. Николай Петров: Над 388 млн. лв. са задълженията на болниците . 8| 5582 |21.05.2013 Проф. Константинов: Много хора са инвестирали, за да влязат в този парламент . 65| 6308 |14.05.2013 Проф. Константинов: ГЕРБ запази влиянието си, БСП го удвои

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads