Реклама / Ads
1| 2942 |23.06.2024 ПОЛИТИКА

Проф. Минчев: Крехката българска демокрация ще бъде допълнително редуцирана, ако се стигне до президентско управление

.
Проф. Огнян Минчев Източник: БНР
Крехката българска демокрация ще бъде допълнително редуцирана, ако се стигне до някаква формула на президентско управление.
 

Това каза пред БНР политологът проф. Огнян Минчев и коментира:

 

"Когато 1/3 от гражданите си дават труда да отидат да гласуват, това означава, че имаме пълзящ процес на делегитимиране на политическата система, който отваря пространства както за реформа на тази система - с цел завръщане на поне част от избирателите към нея, така и за срутване в полза на неблагоприятни алтернативни варианти за управление на България. Всички знаем, че през последните няколко години имаме целенасочени опити от страна на президента и на неговия щаб има опити да се рекламира т.нар. президентска република, за централизация на властта в ръцете на един силен президент.





Като имаме предвид в непосредственото обкръжение на България какви хора и какви политически формули създават подобни силни президентски режими - в Сърбия, в Турция, да не говорим за Путин и т.н.".

 

Според проф. Минчев в лявата част от политическия спектър има дълбок разпад и фрагментиране, което не произвежда ляв проект, който да им смисъл от гледна точка на потребностите и националните интереси на България:

 

"Аналогична е ситуацията и в дясното, където имате една все още силна клиентелистка народна партия като ГЕРБ, една мощна етно-корпоративна пирамида като ДПС, но имате и най-малко 1,5 милиона "свободни" избиратели, които не припознават ГЕРБ и ДПС, а искат да видят една автентична дясноцентристка, уравновесена политическа сила, която да знае кои са българските проблеми и да предлага разумни отговори на тези проблеми". 





Той подчерта, че и вляво и вдясно има нужда от възникването и развитието на подобни политически сили.

По думите му ИТН, "Възраждане" и "Величие" са антисистемни партии.

 

Настоящата политическа ситуация е наказание за всички тези, които с лека ръка разтуриха кабинета "Денков", посочи политологът и уточни:

 

"Както за ГЕРБ и ДПС, които се опитват да направят ново правителство, така и за ПП-ДБ, които играеха една много лекомислена игра с партньорите си от ГЕРБ и от ДПС, залагайки националния интерес да го провалят поради свои котерийни неразбирателства. Сега всички те плащат сметката. ПП-ДБ с това, че паднаха на половината от избирателите си. ГЕРБ и ДПС с това, че са най-мощните партии на статуквото, които се намират в дълбока политическа изолация. Те ще направят правителство само ако успеят да се споразумеят по някакъв начин с кръга от по-дребни политически формации". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4160 |21.06.2024 Тодор Тагарев: Пиар упражнение е, че двама души ще ни представят на срещата във Вашингтон . 5| 2995 |21.06.2024 Проф. Даниел Вълчев: в България посвикнахме, че това, което се казва вчера, не е същото днес . 15| 3300 |19.06.2024 Първи изказвания в новия парламент - от правителство на споделената отговорност до нови избори . 7| 3614 |18.06.2024 Журналистът Емилия Милчева: Николай Марков си вдига цената, искайки среща с Борисов, а не с преговорния екип

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads