Реклама / Ads
20| 6684 |06.04.2023 ПОЛИТИКА

Анализаторът Пламен Димитров: В цугцванг ли са ПП-ДБ, имат ли полезен ход?

.
Пламен Димитров
След вчерашното словоизлияние на Борисов „Продължаваме промяната“ са в цугцванг – на ред са да местят фигура, но нямат полезен ход. Ако влязат в коалиция с ГЕРБ означава да се прегърнат с всичко, което до сега отричаха и се заричаха да го променят - шкафчетата, кюлчетата, Иван Гешев, клиентелистко-корупционните схеми, провинциализма и простодушието на Борисов. Или, както казва ”мъдрият български народ” - да си плюят на сурата.
 

Ако пък отхвърлят протегнатата ръка на ГЕРБ ще оставят властта в ръцете на президента Радев или на безпринципна коалиция между Борисов, ДПС и Корнелия Нинова. Освен това на хоризонта не се вижда никаква перспектива за излизане извън рамките на този избор между лошо и още по-лошо.

 

Така въпреки относителното материално равенство на дъската, К. Петков и Асен Василев се оказват в губеща позиция. Отлагането на партията чрез още едни предсрочни избори също е не е печеливш вариант – от тях „Продължаваме промяната“ дори може да излезе с по-малко фигури от противника.

 

В не по-лесно положение е „Демократична България“. От една страна за тях е глупаво да развалят току-що създадената коалиция с „Продължаваме промяната“ и да изглеждат като предатели, а от друга – ако те приемат офертата на Борисов, създаването на проевропейско, проатлантическо и проукраинско правителство изглежда възможно, поне като аритметика. ГЕРБ, ДПС и Слави Трифонов имат общо 114 депутати. Не знам колко точно ще са тези на ДБ, но със сигурност са повече от 6, така че подобна коалиция от 4 формации е възможен вариант за заобикаляне на неотстъпчивостта на ПП и за изолиране на проруските партии „Възраждане“ и БСП.

 

При всички случаи (не)съставянето на бъдещото правителство е система от уравнения с много неизвестни. За момента единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.

 

Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4273 |30.03.2023 Анализаторът Пл. Димитров за изборите: ПП-ДБ и ГЕРБ са в клинч! Ще се съгласи ли някой да е втора цигулка? . 9| 5029 |01.02.2023 Мартин Димитров: Не може да продължават служебните кабинети на Радев, идва нова политическа ситуация . 0| 5084 |26.01.2023 Мартин Димитров: Румен Радев изгражда служебна президентска република . 12| 7378 |23.12.2022 Анализаторът Пл. Димитров: Ще останем ли единственият транзитьор на руски газ за Европа?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads