Реклама / Ads
0| 16946 |02.03.2022 ПОЛИТИКА

Анализатор: Засега формулата на коалицията оцеля, но Борисов май вижда в далечината надежда!?

.
Пламен Димитров
Вчера беше критичен ден за политическата конфигурация, възникнала след последните парламентарни избори в България. През декември новата управленска коалиция бе създадена на принципа анти-ГЕРБ. Общата цел на четирите формации в правителството е да държат Б. Борисов далеч от властта и по възможност да отстранят и втория стълб на „стария режим“ – главния прокурор Гешев.
 

Съответно задачата на ГЕРБ е да премести сегашния разделителен ров в българската политика на друго място, така че при прегрупирането да се окаже от страната на някое ново мнозинство.


Малко неочаквано засега като основни фактори, които могат да преначертаят разделителните линии, се очертават външнополитическите теми. Първо беше сюжетът „Македония“, а сега е руската агресия срещу Украйна. БСП плюс бившия министър Стефан Янев се застъпиха за неутралитет в този конфликт, което по същество е подкрепа за Путин. От другата страна са „Продължаваме промяната“ и Демократична България, но също и Слави Трифонов, който се оказа върл евроатлантик. Така привържениците на Украйна в правителството са явно мнозинство. Това позволи Стефан Янев да бъде изхвърлен, но само толкова – БСП наложи вето на предложената кандидатура за негов наследник във военното министерство. ГЕРБ и ДПС също са твърдо на страната на Украйна и това създава предпоставки при още по-голямо ожесточение на страстите по темата за войната новата пукнатина между путинисти и антипутинисти да стане по-голяма от тази между ГЕРБ и неговите сегашни противници. Засега формулата на четворната коалиция оцеля, но Борисов вече вижда в далечината вдигането на наложената му политическа карантина. Мисля, че ако той се съгласи да помогне за отстраняването на Гешев, това може да сложи край на изолацията му. Друг е въпросът, че без Гешев г-н Борисов вероятно ще е доста застрашен от съдебно преследване.


Премиерът Петков излезе от кризата около Стефан Янев и с активи, но и с пасиви. Нежеланият от него министър бе уволнен, но и предпочитаният нов кандидат за поста не бе избран. Особено неприятен привкус остави отказът на Петков да каже директно кой му наложи да се откаже от Тодор Тагарев. Ако е БСП, то ситуацията е неприятна, но разбираема – със своя над 90% пропутински електорат г-жа Нинова няма накъде да отстъпва и наистина има риск да разруши коалицията. Особено когато Копейкин й диша във врата, борейки се за същите избиратели. Особено тревожно обаче би било, ако замяната на Тагарев със Заков е наложена от президента Радев. Това би означавало, че властта в България не се формира според конституционните процедури, които не отреждат за президента никаква роля при определяне състава на редовни правителства.

 

Пламен Димитров




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 18433 |28.10.2021 Анализатор: Конституционният съд и политически фалцети. Сблъсъкът е заради високия рейтинг на президента и Кирил Петков . 21| 60386 |05.10.2021 Анализатор: Потресаваща глупост на Чолаков - ”Президентът на България - да получи подкрепа от всички българи” . 23| 12619 |16.08.2021 Анализатор: Казусът с Кирил Петков и някои глупости в Конституцията . 16| 13756 |29.07.2021 Стефан Гамизов: Засега вие от ”Има такъв народ” се явявате адвокати на ДПС и Москва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads